Nieuws/Buitenland
847322
Buitenland

Bergbeklimmer na 41 jaar dood gevonden

Een bergbeklimmer die ruim 41 jaar vermist is geweest, is onderaan een gletsjer teruggevonden.

De toen 19-jarige bergbeklimmer kwam in september 1973 samen met een 64-jarige collega-klimmer in een lawine terecht. Het lichaam van de oudste klimmer werd snel gevonden, maar van de jongste werd alleen een rugzak teruggevonden.

Na jarenlang zonder een spoor van de klimmer is nu zijn lichaam teruggevonden aan de voet van de Tasmangletsjer in Nieuw-Zeeland. Hoewel de politie ervan uit gaat dat het daadwerkelijk om de 41 jaar lang vermiste klimmer gaat, moet DNA-onderzoek dat nog definitief uitwijzen. Het gevonden lichaam is door de kou goed gepreserveerd aangetroffen.

'Leerachtige huid'

Gids Gavin Lang trof het lichaam in januari van dit jaar aan. ,,Ik zag eerst wat spullen, zoals een tentstok, leren handschoen, wollen sokken en wat stof afkomstig van kleding", vertelt Lang aan The Guardian. ,,Toen zagen we het lichaam met een soort leerachtige huid. Er lagen ook schoenen naast. Verder durfde ik niet te kijken, wat het was geen fijn gezicht."

De gids stuurde de coördinaten van de vindplaats en foto's naar de politie. Aan de hand van de foto's werd geconcludeerd dat het materiaal afkomstig is uit de tijd waarin de klimmer vermist raakte.

Een plaatselijke reddingswerker spreekt van 'groot nieuws' voor de nabestaanden van de 19-jarige klimmer. ,,Voor nabestaanden is de vondst van een lichaam na al die jaren een grote opluchting."