Nieuws/Buitenland
847330
Buitenland

Indiase verkrachter geeft slachtoffer schuld

Niet de zes Indiase mannen die haar bruut verkrachtten en zo zwaar mishandelden dat de vrouw twee weken later overleed hadden schuld aan het incident, maar de vrouw zelf. Dat zegt een van de daders in een interview dat hij vanuit de cel heeft gegeven aan de BBC.

De zes vergrepen zich in 2012 aan de 23-jarige vrouw toen ze met hen 's avonds in een bus reed, samen met een mannelijke begeleider. Bovendien werden zij en haar vriend ernstig mishandeld met ijzeren staven. Dat zou niet zijn gebeurd als de vrouw zich niet had verzet, zei de ter dood veroordeelde Mukesh Singh. „Als ze wordt verkracht, moet een vrouw zich niet verzetten. Ze moet zich stilhouden en de verkrachting toestaan.”

De verkrachting zorgde voor grootschalige demonstraties in India, waar vrouwen niet veilig over straat kunnen en vaak het slachtoffer worden van seksueel geweld.

Singh bestuurde de bus waarin de vrouw werd verkracht en ontkende eerst betrokkenheid, maar DNA-sporen bewezen dat hij zich wel degelijk aan de vrouw had vergrepen. In het interview toont hij geen enkele vorm van berouw. „Je kunt niet met één hand klappen, daar heb je twee handen voor nodig. Een net meisje zwerft niet rond om negen uur 's avonds. Een meisje is veel verantwoordelijker voor verkrachting dan een jongen.”