Nieuws/Binnenland
847331
Binnenland

Bonden blij met geld Defensie

De militaire bonden zijn tevreden over de regeling die Defensie treft met zieke werknemers die hebben gewerkt met chroomverf.

Wie ziek is en minstens een jaar met chroomverf heeft gewerkt, kan op korte termijn een schadevergoeding krijgen van maximaal 15.000 euro. De coulanceregeling is een voorlopige voorziening, zolang het RIVM-onderzoek nog loopt naar het oorzakelijke verband tussen chroom-6 en gezondheidsklachten. (Voormalige) werknemers die via de regeling geld krijgen, hoeven niet terug te betalen als later blijkt dat hun ziekte een andere oorzaak heeft. Bovendien behoudt iedereen het recht om zo te procederen tegen Defensie.

VBM-voorzitter Jean Debie noemt de tegemoetkoming van Defensie ’uniek in de geschiedenis van Defensie’. „In het verleden was het zo dat Defensie in dit soort gevallen zei: ga maar naar de rechter, dan zien we wel wie er gelijk heeft", zegt Debie. „Nu heeft minister Hennis echt de verantwoordelijkheid genomen om personeel tegemoet te komen dat ziek is geworden, zonder dat de aansprakelijkheid van Defensie is aangetoond. dat is ook goed; sommigen zijn zo ziek dat ze de uitkomsten van het onderzoek niet meer meemaken."

Volgens AFMP-voorzitter Anne-Marie Snels is het 'baanbrekend' dat de regeling er zo snel is gekomen. „Bovendien is het aantal ziekten dat onder de regeling valt ruim genomen. Dat is toch heel anders dan bij de asbest-regeling, waar we jaren op hebben moeten wachten en waarvoor maar twee ziektes meetellen." De betrokkenheid emertus-hoogleraar Wilfried Notten en het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten, dat literatuuronderzoek deed naar de ziektes als gevolg van contact met chroom-6, maakten de regeling fair en goed doortimmerd, vindt Snels. De regeling is bovendien 'niet in beton gegoten'; voor schrijnende gevallen kan een hoger bedrag worden uitgekeerd.

Debie: „We staan vaak lijnrecht tegenover de minister, maar ik ben blij dat zij in deze kwestie zo open en constructief haar verantwoordelijkheid heeft genomen."