Nieuws/Binnenland
847352
Binnenland

PRODUCT

Nieuwe app voor de pleziervaart

Enkele ervaren watersporters hebben samen met beroepsduikers een nieuw soort app voor de recreative vaarder ontwikkeld: app112Pleziervaart.

'Niet iedereen heeft een marifoon en 112 bellen doe je alleen als het gaat om levensbedreigende situaties', legt woordvoerder Wiebe Blankenberg uit. 'Maar wat moet je dan als je simpelweg pech hebt? Wachten tot er toevallig iemand in de buurt is? Met autopech bel je de Wegenwacht. Heb je pech met je boot dan gebruik je 112Pleziervaart.'

De app biedt twee keuzes. Tijdens een levensbedreigende situatie druk je op de bovenste rode knop in de app. Je wordt dan direct verbonden met de regionale alarmcentrale. Zij waarschuwen vervolgens de brandweer, de kustwacht of een andere hulpdienst en als het nodig is ook een ambulance. Is er sprake van bijvoorbeeld motorpech of een gescheurd zeil dan druk je op de onderste blauwe knop. In dat geval word je in contact gebracht met de dichtstbijzijnde hulpdienst.

De hulpdienst weet precies waar je bent

De hulpdienst weet op het moment van alarmering direct waar de watersporter zich bevindt. Jou locatie is op dat moment te vinden via de gps van je telefoon. Zodra je op de rode of blauwe knop drukt, weet de hulpdienst dus precies waar je je bevindt. Bij ingebruikneming van het systeem stel je je persoonlijke gegevens in. Je stelt ook een foto van je boot in, zo weten de hulpverleners wie je bent en hoe je boot eruitziet.

Meer informatie: www.112pleziervaart.nl