Nieuws/Binnenland
847378
Binnenland

Opstelten: minder inbraken en straatroven

Het aantal woninginbraken, overvallen en straatroven daalde afgelopen jaar met ongeveer 20 procent. Zo werden bijna 71.000 woninginbraken en pogingen tot inbraak genoteerd, ruim 16.000 minder dan de 87.000 in 2013, meldde minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) maandag.

Opstelten verklaarde het terugdringen van criminaliteit die veel invloed heeft op het veiligheidsgevoel van mensen, eerder tot topprioriteit. Inmiddels nadert hij zijn doel om het aantal inbraken in 2018 te hebben teruggebracht tot 65.000.

Ook werden mensen minder vaak slachtoffer van straatroof of een overval. De nationale politie noteerde 1267 overvallen en 5500 straatroven en dat zijn er respectievelijk 400 en 1500 minder dan het jaar ervoor. Fantastische resultaten die we hebben bereikt dankzij intensieve samenwerking met alle partners in de veiligheidsketen, aldus Opstelten.

Ook over de afgelopen tien jaar bekeken, is er een afname te zien van criminaliteit en onveiligheidsgevoelens. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal mensen dat slachtoffer werd van veelvoorkomende criminaliteit is in de periode 2005-2014 met ruim 30 procent gedaald. Vandalisme is het sterkst gedaald, daarna vermogensdelicten als inbraak en diefstal, gevolgd door geweldsdelicten als mishandeling of bedreiging.

Bij deze CBS-cijfers is alleen gekeken naar delicten waar iedereen mee te maken kan krijgen en die veel overlast voor de bevolking veroorzaken. Georganiseerde criminaliteit is niet meegenomen.

In 2005 voelde bijna de helft van de Nederlanders zich wel eens onveilig. In 2014 was dat ruim een derde. In de vier grote steden zijn relatief meer mensen slachtoffer van criminaliteit en is het onveiligheidsgevoel het grootst.