Nieuws
847386
Nieuws

Gemekker om schapen

„Dit betekent een financiële strop”, zucht slachter Willem Hooijmans uit Kerkdriel. Zijn slachterij kreeg een dwangsom van 100.000 euro opgelegd omdat zijn schapen te hard mekkeren.

De gemeente Maasdriel wil dat Hooijmans over de brug komt, omdat zijn schapen in oktober vorig jaar een aantal dagen de geluidsnorm overschreden. Gemekker, vindt de Gelderse slachter. „Al dertig jaar slacht ik schapen voor het islamitisch Offerfeest. Dat is een keer per jaar een paar dagen en dan lopen hier meer schapen rond die inderdaad wat meer geluid maken.”

De omgevingsdienst van de gemeente Maasdriel deed de metingen juist in die drukke periode. Op dat moment liepen er tussen de 400 en 500 schapen rond en er werd inderdaad een overschrijding van de norm gemeten, geeft Hooijmans toe. Hoewel de gemeente een vergunning verstrekte die een uitzondering op de normale geluidsnormen voor twaalf dagen per jaar mogelijk maakt, is de vastgestelde norm in die periode niet aangepast ten opzichte van de normale geluidsnorm.

Uitzoeken

„Het Offerfeest is een belangrijke inkomstenbron voor ons. Mensen komen hier een dier uitzoeken voor de rituele slacht. Als ik dat niet meer mag doen, betekent dat een zware financiële strop. Welk bedrijf kan er nou zomaar 100.000 euro missen?” vraagt Hooijmans zich hardop af.

Woensdag ging de slachter met zijn advocaat in gesprek met de gemeente Maasdriel. Een bezwaar tegen de dwangsom werd ingediend.

„De bezwarencommissie van de gemeente gaat nu opnieuw naar de zaak kijken, maar als de dwangsom dan alsnog standhoudt, zal een rechter zich over de zaak moeten buigen.” Tot die tijd wil de gemeente geen uitspraak doen over de kwestie.