Nieuws/Binnenland
847392
Binnenland

Sfeervolle Hanzestad biedt diversiteit

Shoppen in Zwolle

Elke maand shoppen we in een andere stad. Dit keer doen we Zwolle aan, dat met zijn historische binnenstad een sfeervol kader biedt aan verrassend leuke winkels, veelal van ondernemende jonge Zwollenaren.

Een goed voorbeeld daarvan is Blauwdruck (5) in de Sassenstraat, van interieurarchitect en architect Jorien van Vilsteren. Zij verkoopt producten gemaakt door Zwollenaren, van kunst tot kleding. De winkel huist in een karakteristiek pand waar vanaf de jaren ’50 een Chinees restaurant zat.„Het is de bedoeling dat dit een culturele hotspot wordt”, legt Van Vilsteren uit. „Vanaf september schenken we koffie en vanaf november kun je ook maaltijden afhalen of hier opeten. Ook komt er wifi, zodat mensen hier kunnen flexwerken.”

Even verderop zit LIV Stores (7). „We verkopen producten en kleding van makers die geen eigen winkel hebben, veelal handgemaakt”, legt verkoopster Natalie van Tolij uit. Zo is er tomatenzoet van de Keuken van Kaai, „lekker op brood of bij de borrel”, volgens Van Tolij. Kleurrijke herensokken van Saint Azul, „bedacht door twee studenten”, weet Van Tolij. Elke drie maanden wisselt het assortiment, waardoor de winkel er steeds anders uitziet.

Aan de overkant zit AINZ (6), een kledingwinkel ‘met een hoog fashion-gehalte’. Eigenaresse Maike Beunk ging altijd naar Amsterdam omdat ze in Zwolle niet vond wat ze zocht. Toen besloot ze zelf haar favoriete merken naar haar stad te halen. Nog meer hippe kleding is te vinden bij Kootuur Boetiek (8), gevestigd in een klein pandje van drie verdiepingen. Op de toonbank staat een espressoapparaat, want naast kleding kun je hier ook koffie krijgen. Boven kunnen klanten geknipt worden. „Eigenaresse Dian Docter is kapster”, verduidelijkt verkoopster Bo Brouwer. In de Diezerstraat vind je vooral grote ketens. Maar voor een typisch Zwolse winkel moet je hier toch even doorheen lopen. Op nummer 100 is namelijk Kookwinkel Oldenhof (11) gevestigd, in 1821 opgericht door de gelijknamige Zwolse familie. Oldenhof is een must voor iedere kookliefhebber, het assortiment is gigantisch en de verkopers weten waar ze het over hebben. „Wij leggen de nadruk op persoonlijk advies”, aldus bedrijfsleider Jelmer Grisel.

Ook aan de Diezerstraat zit op een paar vierkante meter een winkel van De Zuivelhoeve (9). Velen zullen de boerenyoghurt uit de supermarkt kennen, maar hier draait het om kaas, boerenkaas, welteverstaan. Ook het notenassortiment is groot. Wie een Zwolse lekkernij mee naar huis wil nemen kan kiezen uit een lokale kaas, een potje mosterd, of een Zwols biertje.

Voor het verfijndere werk ga je naar Librije’s Winkel (13), onlangs verhuisd en nu aangrenzend aan het hotel en sterrenrestaurant op het Spinhuisplein, aan de rand van de binnenstad, net over het water. Kookboeken van Jonnie en Thérèse Boer, wijn, olie en azijn, specerijen en meer zijn hier te koop. Terug in de binnenstad loop je nog even langs De Stadsbakker (1), een ambachtelijke bakker, vorig jaar winnaar van de Landelijke Verkiezing Bakker met Ster.

Wie nog niet genoeg lekkernijen heeft gescoord stopt nog even bij Het Hanze Huis (2). Hier worden producten verkocht die minimaal 100 jaar oud zijn. „Wij verkopen alleen producten die vanaf 1800 of eerder volgens de traditionele receptuur worden vervaardigd”, aldus winkelmedewerker Veronique de Jong. Kusmi thee uit Rusland, marsepein uit Lübeck, Bretonse boterkoekjes, maar ook Hollandse Fabergé eieren met anemoonbloembollen. De ouderwetse verpakkingen zijn een lust voor het oog.

Voor niet-eetbare cadeau´s biedt de Sassenstraat woonaccessoires en cadeauwinkel Kunst & Klieder (3). Anders dan de naam doet vermoeden worden hier geen schilderbenodigdheden verkocht, maar producten van het Deense merk Rice – veel kleurrijk servies van melamine – retro tassen, lampen, kussens, draagbare platenspelers en allerlei hebbedingetjes. „Sinds kort hebben we ook een vintagehoek met tweedehands spullen”, vertelt verkoopster Helma Dekker.

Een paar deuren verder zit speelgoedwinkel Villa Tovertoren (4), van Angélique Kraandijk. De voormalige schooljuf begon haar winkel twaalf jaar geleden. Naast bijzondere mobiles, speelgoed van Haba en Djeco, verkoopt ze ook jurken van King Louie. „Die lopen als een trein, al jaren”, lacht ze. Wie speelgoed liever tweedehands koopt, kan op zaterdag en koopzondag terecht bij De Oelewapper (10).

Naast houten loopfietsjes, boxen en retro broodtrommeltjes is hier ook volop tweedehands baby- en kinderkleding te koop. Er is een speelhoek voor de kleintjes en een koffiehoek.

Last but not least tijdens onze strooptocht door Zwolle is Waanders In de Broeren (12), een gigantische boekhandel. Het uitgebreide assortiment nodigt uit om uren rond te dwalen in de oude Broerenkerk, waar allerlei nevenartikelen te vinden zijn. „De winkel is ingedeeld in werelden”, vertelt pr-medewerkster Daphne Hendriks. Zo ligt er wijn bij de kookboeken en staan er reisaccessoires bij de reisboeken. In de brasserie kan de vermoeide shopper even bijkomen en met zicht op het orgel aan de koffie met appeltaart.