Nieuws/Buitenland
847406
Buitenland

Iraaks leger zet offensief in tegen IS

Het Iraakse leger is een offensief begonnen om de geboorteplaats van oud-dictator Saddam Hussein te heroveren op terreurorganisatie Islamitische Staat. De Iraakse televisie heeft gemeld dat de aanval is ingezet op Tikrit, 140 kilometer ten noorden van de hoofdstad Bagdad.

Saddam Hussein regeerde decennialang met ijzeren hand in Irak. Hij werd in 2003 verdreven, aan het eind van dat jaar gearresteerd en na meerdere processen in december 2006 geëxecuteerd.

Militairen ondersteund door soennitische en sjiitische strijders vallen de stad aan en proberen ten noordwesten van Tikrit de terroristen de pas af te snijden en in te sluiten. Bij de aanval is artillerie en de Iraakse luchtmacht ingezet. Voor het offensief zijn 30.000 mensen ingezet.

Het Iraakse leger heeft eerder tevergeefs geprobeerd Tikrit te heroveren op IS. De stad viel in juni vorig jaar in handen van de terreurbeweging. Het maandag ingezette offensief is het grootste tot nog toe tegen IS in Irak.

In een poging het moreel van IS-strijders in Tikrit te ondermijnen heeft de Iraakse premier Haider al-Abadi enkele uren voor de aanval amnestie aangeboden als de IS-extremisten deserteren.