Nieuws/Binnenland
847408
Binnenland

Spoorchaos rond Utrecht

Door een defecte bovenleiding vlakbij station Utrecht Centraal rijden maandagochtend heel weinig treinen van en naar Utrecht. Reizigers in nagenoeg alle richtingen hebben er last van, zoals van en naar Schiphol, Den Haag, Breukelen, Den Bosch en Nijmegen. De NS raadt mensen aan om Utrecht te mijden. „Vertrek later of kies alternatief vervoer en hou sowieso de reisplanner in de gaten”, aldus een woordvoerder. Die planner geeft aan dat de vertraging oploopt tot een uur.

De NS verwacht dat de problemen pas rond het middaguur verholpen zijn. ProRail meldde rond acht uur dat monteurs ter plekke zijn om de bovenleiding te repareren. „Het repareren van een bovenleiding duurt altijd lang”, legt een woordvoerster van ProRail uit. Het is volgens haar precies werk, omdat de leiding precies goed moet hangen voor de treinen die er onderdoor rijden. Ook is het gevaarlijk door het hoge voltage dat door de leiding gaat. Tussen Utrecht en Harmelen is ook nog een overwegstoring die opgelost moet worden.

NS heeft op de reisplanner diverse omreismogelijkheden gezet. Intercity's rijden niet tussen Utrecht en 's-Hertogenbosch, Den Haag C., Nijmegen, Rotterdam en Schiphol. NS heeft (snel)bussen ingezet om reizigers naar hun bestemming te brengen. Tussen Amsterdam Centraal en station Bijlmer ArenA kunnen reizigers de metro nemen.

Een maand geleden was er ook een grote storing bij Utrecht Centraal, door een hardnekkige storing in een computercentrum van ProRail. Daardoor reden er de hele dag nauwelijks treinen. In het computercentrum bevinden zich de systemen en netwerken voor de treinbesturing rond Utrecht. Daags voor de storing waren er werkzaamheden uitgevoerd.