Nieuws/Binnenland
847410
Binnenland

Burger voelt zich veiliger

Steeds minder Nederlanders voelen zich onveilig. Ook is het aantal burgers dat de afgelopen 10 jaar slachtoffer is geworden van criminaliteit flink afgenomen. Dat blijkt uit de jaarlijkse Veiligheidsmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Tussen 2005 en 2014 is het aantal mensen dat slachtoffer werd van delicten als inbraak, diefstal en mishandeling met ruim 30 procent afgenomen. In 2005 werden nog bijna drie op de tien Nederlanders (28 procent) hiermee geconfronteerd, inmiddels is dit gedaald naar minder dan twee op de tien (19 procent).

Ook het aantal gevallen van cybercrime is gedaald. Ongeveer één op de negen Nederlanders (11 procent) is in 2014 slachtoffer geweest van internetcriminelen; ook dit is een daling ten opzichte van 2012 en 2013.

Het meest tevreden over de veiligheid in hun buurt zijn mensen in het noorden en oosten van het land (Friesland, Groningen, Drenthe, IJsselland, Twente en Noord en Oost Gelderland) en van de districten Zeeland, Den Bosch en Noord en Midden Limburg.

De CBS-cijfers zijn in lijn met de gegevens van justitie. Het aantal woninginbraken, overvallen en straatroven daalde afgelopen jaar met ongeveer 20 procent. Zo werden bijna 71.000 woninginbraken en pogingen tot inbraak genoteerd, ruim 16.000 minder dan de 87.000 in 2013, meldt minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) maandag.

De rooskleurige cijfers gelden overigens niet voor iedereen, zo blijkt uit de Veiligheidsmonitor. Homoseksuelen voelen zich onveiliger. Ze worden meer respectloos behandeld, en zijn vaker slachtoffer van criminaliteit dan heteroseksuelen. Ook worden homo’s en lesbiennes het vaakst uitgescholden en respectloos benaderd op straat en in het openbaar vervoer.