Nieuws/Binnenland
847413707
Binnenland

Zoon Glennis Grace krijgt taakstraf en agressietraining

Glennis Grace verlaat na de uitspraak de rechtbank in Amsterdam.

Glennis Grace verlaat na de uitspraak de rechtbank in Amsterdam.

AMSTERDAM - De 16-jarige zoon van Glennis Grace is donderdag veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur, waarvan 40 uur voorwaardelijk, voor het geweld in een Amsterdamse supermarkt in februari dit jaar. Daarnaast legt de kinderrechter hem een leerstraf op van 35 uur in de vorm van een training agressiecontrole, zoals ook door het Openbaar Ministerie was geëist.

Glennis Grace verlaat na de uitspraak de rechtbank in Amsterdam.

Glennis Grace verlaat na de uitspraak de rechtbank in Amsterdam.

Verder krijgt de 16-jarige Anthony een contactverbod opgelegd met de mishandelde supermarktmedewerkers en een locatieverbod bij de supermarkt in de Jordaan.

Zijn 15-jarige vriend is vrijgesproken van openlijk geweld, waar het OM 50 uur taakstraf had geëist. Volgens de rechtbank is op de bewakingsbeelden niet te zien dat hij zelf geweld toepaste.

De zoon van Glennis Grace ging op zaterdagavond 12 februari boodschappen doen voor zijn moeder, die in het echt Glenda Batta heet. In de supermarkt rookte hij voortdurend een elektronische sigaret. Toen hij daar door het personeel op werd aangesproken en naar buiten werd geleid, verzette hij zich hevig. Meermaals liep hij de winkel weer in en gooide hij met winkelmandjes, blijkt uit bewakingsbeelden. Op het moment dat hij richting uitgang werd geduwd, raakte hij uit balans en kwam ten val, waarbij hij een schaafwond opliep. Daarna sloeg hij tweemaal een medewerker.

„Twee kogels”

In de strafzaak van zijn moeder kwam al naar voren dat de zoon van de zangeres die avond zou hebben geroepen: „Je weet niet wie ik ben, je weet niet met wie je te maken hebt.” Ook dreigde hij: „Ik kom met meer mensen terug. Jullie krijgen allemaal twee kogels door je kop” en „als ik terug ben, sla ik je in elkaar.”

Hij kwam thuis met een bebloed gezicht en loog volgens de kinderrechter tegen zijn moeder dat hij was mishandeld door supermarktmedewerkers. Zijn moeder besloot daarop verhaal te gaan halen.

Drie supermarktmedewerkers werden getrapt en geslagen door een groep van vijf volwassenen en de twee minderjarigen. De zoon van de zangeres heeft volgens de rechtbank geduwd, geslagen met de vuist en getrapt. „Het hele gebeuren heeft een enorme beroering veroorzaakt. Mensen waren gechoqueerd door het heftige geweld, dat zomaar plaatsvond in hun supermarkt”, aldus de rechter. Die sprak van een „bedreigende situatie” en „een klopjacht door de winkel, waarbij fors geweld is gepleegd.”

Glennis Grace

De rechtbank veroordeelde Batta woensdag tot een taakstraf van tweehonderd uur. Ze was volgens de rechtbank de initiator van het geweldsincident, maar werd vrijgesproken van mishandeling en bedreiging. Vier volwassen medeverdachten in de zaak werden woensdag veroordeeld tot taakstraffen van vijftig tot tweehonderd uur.