Nieuws/Buitenland
847428
Buitenland

IJzige ontvangst voor Israëlische premier

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wacht een ijzige ontvangst in Washington waar hij dinsdag het Congres zal toespreken. De regeringsleider is zondag in de Amerikaanse hoofdstad gearriveerd op uitnodiging van John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. President Barack Obama en zijn regering voelen zich geschoffeerd omdat ze niet gekend zijn in de uitnodiging.

Een ontmoeting tussen Obama en Netanyahu staat dan ook niet op de agenda. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry vermijdt de Israëlische regeringsleider helemaal. Hij is in Zwitserland voor overleg met Rusland en Iran maar zal en passant Israël nog wel verdedigen bij de mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. De commissie onderzoekt misdaden die afgelopen zomer zijn begaan in de Gazastrook tijdens het treffen tussen Israël en de radicale Palestijnse Hamasbeweging.

„We staan altijd heel erg achter Israël en achter de verdediging van Israël in de mensenrechtenraad”, zei een Amerikaanse functionaris aan boord van het toestel van Kerry. Onderzoeken naar Israël moeten „objectief en neutraal zijn en niet eenzijdig en vooringenomen zijn”.

De bewindsman treft in Zwitseland zijn Russische ambtsgenoot Sergej Lavrov om te praten over Iran, Syrië en Oekraïne. Ook de moord op de Russische oppositieleider Boris Nemtsov is onderwerp van gesprek. In Zwitserland zal Kerry ook praten met zijn Iraanse ambtsgenoot Javad Zarif over het nucleaire programma van Teheran.

Juist over dat onderwerp zal Netanyahu dinsdag beide kamers van het Congres toespreken, waar de Republikeinen een meerderheid hebben. Hij zal daarbij het „gevaar” benadrukken van het raamwerk voor een Iraans nucleair programma waarover Iran en westerse mogendheden onderhandelen. De Israëlische premier zelf noemt zijn reis naar Washington een beslissende zelfs historische missie”.

De Republikeinen zien graag meer sancties tegen Iran, president Obama wil dat niet zolang de onderhandelingen lopen. Het bezoek van Netanyahu en zijn speech wordt door tegenstanders dan ook gezien als ongewenste inmenging in het Amerikaanse politieke debat.