Nieuws/Buitenland
847443
Buitenland

Fotomodel enige getuige moord Nemtsov

Ze werd gisteren voor de tweede achtereenvolgende dag op een geheime plek in Moskou onder zware bewaking vastgehouden. Anna Duritskaja, het 23-jarige topmodel dat vrijdagavond mogelijk de enige is geweest die de moordenaar van Boris Nemtsov recht in het gezicht heeft gekeken.

Het feit dat ze afkomstig is uit Oekraïne, waar volgens het Kremlin al een jaar 'fascisten' na een coup aan de macht zijn, maakt haar getuigenis volgens de Russische autoriteiten van extra belang. Maar de omgeving van het meisje, dat na de moord tot vroeg in de morgen werd verhoord, spreekt vooral van schandelijke verdachtmakingen.

Hoewel Boris Nemtsov vermoedelijk nog getrouwd was met zijn 56-jarige vrouw Raisa, hield hij er (dat is geen geheim) jarenlang meerdere vriendinnen op na. Nemtsov zou Duritskaja een paar jaar geleden hebben leren kennen.

Het gerucht dat ze in 2013 zwanger van hem was en zich (op zijn kosten) in een Zwitserse kliniek liet aborteren circuleert hardnekkig. Maar niemand die het kan bevestigen. Vlak nadat de vier kogels Nemtsov hadden geveld, greep het model naar haar mobieltje en belde als eerste haar moeder: "Ze huilde en was in shock. Ik vertelde haar dat ze moest wachten op de politie."