Nieuws/Binnenland
84862115
Binnenland

Coronacrisis: maandag 2 augustus

LIVE | Duitsland begint met extra coronaprik voor risicogroepen

AMSTERDAM - Komt er ooit een eind aan de coronacrisis? Na een zware anderhalf jaar, vol lockdowns en vrijheidsbeperkende maatregelen, zijn mensen toe aan een feestje of vakantie. Wat gebeurt er vandaag? Volg hier het laatste Covid-nieuws.

20.31 - Republikeinen: bewijs dat coronavirus per abuis vrijkwam uit lab

Het coronavirus lijkt voor 12 september 2019 „per ongeluk vrijgekomen” uit een laboratorium in het Chinese Wuhan, de metropool waar een paar maanden later de coronapandemie uitbrak. Volgens de Republikeinse partij in het Amerikaanse parlement is er bewijs dat suggereert dat het virus dus wel degelijk uit het lab is ontsnapt.

De Republikeinen van voormalig president Trump stellen dit in een rapport over de oorsprong van Covid-19, het virus dat de wereld al zo’n anderhalf jaar in zijn greep houdt. Over de afkomst van het virus is veel gespeculeerd. Trump zelf beweerde ruim een jaar geleden al dat het virus uit het laboratorium in Wuhan stamt.

Een onderzoeksteam van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, met de Nederlandse virologe Marion Koopmans, was eerder dit jaar in Wuhan. De onderzoekers concludeerden dat het virus waarschijnlijk van een vleermuis naar een ander dier en vandaar naar de mens is overgegaan.

Het WHO-team stelde het niet zeer waarschijnlijk te vinden dat het virus uit een lab komt. Toch nemen onder meer de Verenigde Staten dat scenario wel degelijk serieus. President Biden spoorde zijn inlichtingendiensten aan dat goed uit te zoeken.

De WHO stelde onlangs voor om vervolgonderzoek te gaan doen in China. Dat zou zich ook moeten richten op markten en laboratoria in het gebied waar het virus eind 2019 voor het eerst werd vastgesteld.

20.12 - Marokko kondigt avondklok af in strijd tegen coronavirus

Marokko heeft een avondklok afgekondigd van 21.00 uur tot 05.00 uur. De regering hoopt met de spertijd, die dinsdag in zal gaan, de uitbraak van het coronavirus af te remmen. Het aantal besmettingen in Marokko stijgt sinds vorige week weer flink.

Reizen tussen steden is beperkt tot medisch noodzakelijke reizen. Mensen die volledig zijn ingeënt tegen het coronavirus mogen op vertoon van hun vaccinatiepaspoort wel tussen steden reizen. In het begin van de coronapandemie was er in Marokko ook een strenge lockdown van kracht en was er een volledig reisverbod. Veel Nederlanders kwamen toen vast te zitten in Marokko en konden niet terug naar Nederland.

Maandag kwamen er ruim 4000 nieuwe besmettingen bij. Voor het weekend lag de piek op meer dan 9000. In totaal zijn er 633.923 besmettingen vastgesteld en 9885 doden.

19.50 - VS halen vaccinatiedoel Biden maand later dan gepland

In de Verenigde Staten heeft 70 procent van de bevolking een eerste inenting tegen het coronavirus gekregen. Daarmee is een doel van de regering gehaald, maar een maand later dan gepland. President Joe Biden had gehoopt dat begin juli 70 procent een eerste prik had gekregen.

In april was er een grote daling in het aantal inentingen in de VS. Daarna kwamen er steeds meer uitbraken met de erg besmettelijke Delta-variant, waardoor de vaccinatiebereidheid weer toenam.

Zondag werden 468.000 inentingen gegeven, waarvan 320.000 aan mensen die hun eerste prik kregen. Dat zijn ruim 70.000 mensen meer die een eerste prik kregen dan een week geleden.

In het voorjaar haalden de VS alle gestelde vaccinatiedoelen ruim, omdat veel mensen erg graag ingeënt wilden worden tegen het coronavirus. Veel mensen willen ook niet ingeënt worden, omdat ze de vaccins niet vertrouwen.

19.49 - Coronaregels voor evenementen minder streng dan OMT adviseerde

Het Outbreak Management Team (OMT) had liever een strenger coronatestbeleid voor evenementen gezien en stelde voor om meezingen tijdens evenementen te ontraden. Dat blijkt uit het advies dat aan de Tweede Kamer is gestuurd. Het kabinet heeft het advies voor een aantal strenge maatregelen niet overgenomen omdat die niet uitvoerbaar zouden zijn.

Het OMT had graag gezien dat de antigeentest, waarmee bezoekers een evenement kunnen bezoeken, hooguit 24 uur oud mogen zijn aan het eind van het evenement. Dat is niet realistisch, zo vindt het kabinet. Het zou voor evenementen die lang duren namelijk in de praktijk betekenen dat mensen zich ook ’s nachts moeten laten testen, schrijft demissionair zorgminister Hugo de Jonge aan de Kamer.

Het kabinet zag een dringend advies om publiek te ontraden om mee te zingen evenmin zitten. Dat is volgens de minister „niet uitvoerbaar en niet handhaafbaar.” Artiesten onderling afstand laten bewaren, zoals het OMT had voorgesteld, hoeft ook niet. Voor kunst- en cultuur is namelijk een uitzondering gemaakt op de regels als de artiesten anders „deze activiteiten niet op gepaste wijze” kunnen uitoefenen.

Eerder op de dag kondigde demissionair premier Mark Rutte aan dat mensen die het Janssen-vaccin hebben gekregen vanaf 14 augustus pas vier weken na hun prik een vaccinatiebewijs voor binnenlands gebruik kunnen krijgen. Dat was twee weken. Het OMT heeft dat geadviseerd omdat na twee weken wel goede bescherming tegen een mild virusverloop optreedt, maar in de dagen daarna de bescherming tegen ernstige besmetting nog verder toeneemt, blijkt uit het nieuwe advies.

De strengere regels voor evenementen waren ook al aangekondigd door Rutte. Ze gelden tot 1 september, waardoor er ook overlap is met de introductieperiodes op scholen en universiteiten. Deze regels gelden ook voor hen, benadrukt De Jonge in de brief.

Het OMT laat wel een kleine opening. Als de virussituatie zich de komende dagen ontwikkeld zoals het de afgelopen dagen ging, kan het zijn dat er in de tweede helft van augustus iets meer mogelijk is. Mensen die aantoonbaar getest, gevaccineerd of hersteld zijn, zouden dan wellicht eendaagse evenementen kunnen bezoeken. Daarbij hoeven ze geen afstand te bewaren en geen vaste zitplek te hebben. Zo zouden ook meer activiteiten in de introductieweken mogelijk worden.

18.48 - Duitsland begint met extra coronaprik voor risicogroepen

Duitsland begint met een extra coronaprik voor risicogroepen. Vanaf september kunnen ouderen of personen met een zwakke gezondheid zo’n zogenoemde booster krijgen.

De extra prik vloeit voort uit zorgen over een „een verminderde of snel afnemende” reactie van het afweersysteem (immuunrespons) op corona bij sommige groepen die zijn gevaccineerd. De booster van de fabrikanten Pfizer/BioNTech of Moderna wordt ook aangeboden aan personen die zijn ingeënt met AstraZeneca of Janssen (Johnson & Johnson).

De verruiming van de inentingscampagne was een unaniem besluit van de gezondheidsministers van de zestien Duitse deelstaten, in afstemming met de Duitse minister van Gezondheid, melden Duitse media.

Ook kunnen binnenkort alle jongeren vanaf 12 jaar een vaccinatie krijgen als ze dat willen. De autoriteiten hopen met de inenting voor tieners veel besmettingen aan het begin van het nieuwe schooljaar te voorkomen.

Het besluit van de gezondheidsministers van de zestien deelstaten, in afstemming met Berlijn, druist in tegen de opvatting van de Duitse vaccinatiecommissie STIKO. Die wil geen algemene aanbeveling voor jongeren tussen de 12 en 18 geven.

17.40 - Minder meldingen Britse corona-app na contact besmet persoon

De Britse gezondheidsdienst NHS past de corona-app aan zodat minder mensen een melding krijgen. In juli kregen veel mensen een ’ping’ na contact met een persoon die asymptomatisch besmet is met het coronavirus. Het bron- en contactonderzoek is teruggebracht tot nauwe contacten in de twee dagen voor de positieve test. Dat was eerder vijf dagen.

In het Verenigd Koninkrijk was er veel kritiek op het hoge aantal meldingen. Veel mensen hadden het over een ’pingdemic’. Bij contact met een besmet persoon, krijgen mensen namelijk een melding of een ping van de app. Na zo’n melding moeten mensen in quarantaine tot ze negatief testen.

De regels voor zorgverleners werden eerder al versoepeld, omdat er anders te weinig personeel overbleef. In juli kregen honderdduizenden mensen een melding van de NHS over nauw contact met een besmet persoon. Veel supermarkten zaten eind juli met lege schappen, doordat veel vrachtwagenchauffeurs en supermarktmedewerkers een melding kregen.

17.33 - Kabinet verwacht advies over ’derde prik’ na de zomer

Het kabinet besluit waarschijnlijk in het najaar of volledig gevaccineerde mensen een extra prik van het coronavaccin moeten ontvangen om beter beschermd te zijn tegen het virus. Tegen die tijd ligt er naar verwachting een advies van het Outbreak Management Team (OMT) en de Gezondheidsraad, zegt het ministerie van Volksgezondheid. Onlangs bleek dat miljoenen Britten naar verluidt op korte termijn een derde prik krijgen.

In juni werden het OMT en de Gezondheidsraad al eens gevraagd naar hun visie op zo’n extra ’booster’. De adviesorganen gaven toen gezamenlijk aan dat er nog te veel onzekerheden zijn over de verloop van het virus en de vaccins. Wel noemden ze het toen al „aannemelijk dat een boostervaccinatie of vaccinatie met een aangepast SARSCoV-2-vaccin in het verschiet ligt.”

Na de zomer moet hier dus meer duidelijkheid over komen. Dan zal naar verwachting ook worden geadviseerd welke groepen in aanmerking komen. Mogelijk worden bijvoorbeeld alleen ouderen en kwetsbaren opnieuw geprikt.

16.00 - Langere aanlooptijd na Janssen-vaccin

Wie het coronavaccin van Janssen heeft gehad, wordt binnenkort pas na vier weken gezien als volledig gevaccineerd, meldt premier Mark Rutte maandag. Tot dusver duurde het twee weken voordat iemand die was geprikt met Janssen een groen vinkje kreeg in de CoronaCheck-app. De nieuwe regel gaat in per 14 augustus.

Het vaccin heeft volgens de demissionaire premier „iets meer inwerktijd nodig.”

Het duurt even voor de regel ingaat omdat het „juridisch inregelen” vereist, aldus Rutte. Daarom is de CoronaCheck-app nog niet aangepast voor mensen die voor 14 augustus het Janssen-vaccin krijgen of al hebben gehad. Wel vraagt Rutte deze mensen zich voor het verstrijken van de vier weken „zo op te stellen alsof het vaccin nog niet volledig werkzaam is.”

In eerste instantie konden mensen die waren geprikt met Janssen direct een groen vinkje krijgen in de Coronacheck-app. Zo konden ze na hun vaccinatie direct gaan „dansen met Janssen”, aldus coronaminister Hugo de Jonge eind juni. Toen het aantal coronabesmettingen begin juli snel begon te stijgen, werd het interval tussen de prik en het vinkje opgehoogd naar twee weken.

15.00 - Festivals buigen zich nog over stap naar rechter

Festivalorganisator ID&T bekijkt of het kort geding tegen de overheid wordt doorgezet. Het bedrijf heeft nog te veel vragen over de kabinetsbeslissing van maandag om eendaagse festivals tot 1 september met meer dan 750 bezoekers te verbieden. Ook over de periode daarna zijn er nog vragen. ID&T heeft nu het advies van het Outbreak Management Team (OMT) en de onderbouwing van het besluit opgevraagd en zal binnen twee dagen besluiten of het kort geding zal worden doorgezet.

ID&T spande samen met tal van organisaties een kort geding aan om duidelijkheid te forceren over de rest van het festivalseizoen. De zaak werd vorige week aangehouden nadat het kabinet had aangegeven waarschijnlijk maandag een besluit te nemen over eendaagse festivals. De organisator blijft echter met vragen zitten na het maandag door demissionair premier Mark Rutte meegedeelde besluit.

De festivalorganisaties willen ook graag duidelijkheid over de periode na 1 september. „Er is de afgelopen 1,5 jaar door de overheid gecommuniceerd dat als iedereen die dat wil gevaccineerd is, we weer open gaan. Het is ons dus onduidelijk waarom er überhaupt nog een beslissing moet komen voor de periode na 1 september, gezien dat het moment is waarop iedereen gevaccineerd zou kunnen zijn. Hierdoor ontbreekt het aan een duurzaam beleid ten aanzien van evenementen”, aldus Rosanne Janmaat, directielid van de ID&T Groep.

De komende twee weken zijn alle evenementen zonder zitplaatsen nog verboden. Vorige week kondigde het kabinet aan dat meerdaagse festivals met camping tot 1 september verboden blijven. Daardoor werden onder meer Lowlands, Down The Rabbit Hole en Mysteryland geannuleerd. Een besluit voor de eendaagse evenementen moest in eerste instantie wachten tot de 13e, maar organisaties drongen erop aan om eerder een beslissing te krijgen.

14.00 - ’Studenten slachtoffer van fouten kabinet’

De introductieweken, voor veel eerstejaarsstudenten het begin van hun studie, zijn de dupe van het „zwabberbeleid” en inschattingsfouten van het kabinet, stelt de Landelijke Studentenvakbond (LSVb).

Maandag werd bekend dat bepaalde evenementen onder strikte voorwaarden weer door mogen gaan. Volgens de LSVb maken deze voorwaarden veel activiteiten van de introductieweken moeilijk of zelfs onmogelijk te organiseren.

Bij alle evenementen die binnen plaatsvinden geldt de 1,5 meter en moeten vaste zitplekken gehanteerd worden. Alleen buiten of in tenten die aan vier kanten open zijn mogen zonder 1,5 meter activiteiten plaatsvinden, met maximaal 750 mensen. Dan is er wel een toegangsbewijs nodig. De regels gelden tot in ieder geval 1 september. Op 13 augustus neemt het kabinet nieuwe besluiten over het coronabeleid voor de komende periode. Dan wordt waarschijnlijk ook meer duidelijk over wat er gebeurt met evenementen in september.

De beperkingen zijn opgelegd vanwege het relatief hoge aantal besmettingen na de versoepelingen die het kabinet eind juni doorvoerde. Vooral jongeren zochten voor het eerst in maanden weer massaal het nachtleven op. Een deel deed dat met goedkeuring van de overheid direct na een prik met het coronavaccin van Janssen. Ze waren echter nog niet beschermd, want vaccins hebben zeker twee weken nodig om optimaal te gaan werken. „Daarmee worden studenten het slachtoffer van fouten van het kabinet”, stelt de LSVb nu.

11.00 - Berlijn verbiedt nieuwe protesten tegen coronaregels

De stad Berlijn heeft drie betogingen verboden die voor maandag waren aangekondigd door tegenstanders van de coronamaatregelen. Volgens de politie negeren de betogers coronamaatregelen zoals het afstand houden en mogen zij daarom niet de straat op. De autoriteiten in Berlijn laten wel andere demonstraties toe.

In het weekend hebben ondanks een verbod naar schatting 5000 mensen in de Duitse hoofdstad geprotesteerd tegen de in hun ogen onwettige en buitensporige coronamaatregelen.

Hier en daar kwam het tot opstootjes. Enkele agenten zijn gewond geraakt, ook demonstranten zouden hard zijn aangepakt. De politie hield waterkanonnen achter de hand. Demonstranten scandeerden leuzen als „vrede, vrijheid, geen dictatuur.”

De beweging ’Querdenken’, die zich tegen het coronabeleid keert, had opgeroepen zondag te betogen in Berlijn. De politie probeerde betogers aan de rand van de stad al tegen te houden en trad in het centrum op tegen de demonstranten, waarbij het tot schermutselingen kwam. Er zijn zeshonderd betogers aangehouden. Een van de demonstranten is na aanhouding naar het ziekenhuis gebracht en overleden. De doodsoorzaak wordt verder onderzocht.

Een demonstrant tegen de coronaregels wordt weggevoerd in Berlijn.

Een demonstrant tegen de coronaregels wordt weggevoerd in Berlijn.

8.35 - Geplande tweede prik kan week eerder worden gehaald

Nederlanders die nog niet volledig gevaccineerd zijn maar wel al een afspraak hebben voor een tweede prik, kunnen deze afspraak een week naar voren halen. Prikken die vanaf 16 augustus gepland staan voor volwassenen kunnen eerder worden gezet, kondigt coronaminister Hugo de Jonge aan.

Mensen met een afspraak voor de tweede prik ontvangen een sms-bericht van de GGD, waarna ze kunnen bellen om de tweede vaccinatie te vervroegen. Jongeren kregen vorige week al zo’n sms’je. Jongeren tussen de twaalf en zeventien jaar kregen tot nu toe namelijk alleen Pfizer, terwijl volwassenen ook met Moderna worden geprikt. Daarom was het makkelijker om de afspraken van jongeren te vervroegen.

06.30 - Aantal ziekenhuispatiënten met Covid-19 stijgt op Curaçao

Het aantal patiënten met Covid-19 stijgt aanzienlijk op Curaçao. Op 26 juli waren er nog twee mensen opgenomen in het ziekenhuis, van wie één op de intensive care. Op 1 augustus ging het om vijftien, van wie drie op de ic.

Curaçao kent sinds vorige maand een flinke stijging van het aantal coronabesmettingen. Dat is gestegen van 20 op 1 juli naar 616 op 1 augustus, voornamelijk door de Delta-variant.

Lange tijd leek de stijging van het aantal besmettingen, in eerste instantie vooral onder jongeren tussen de 18 en 24 jaar, nauwelijks gevolgen te hebben voor het aantal ziekenhuisopnames. Maar dat is sinds vorige week veranderd. Het ziekenhuis maakte vorige week bekend dat verreweg de meeste mensen die worden opgenomen niet of niet volledig zijn gevaccineerd.

Curaçao kent een redelijk succesvol vaccinatieprogramma. Van de ruim 160.000 bewoners zijn meer dan 92.000 mensen één keer geprikt. Ongeveer 82.000 mensen hebben twee inentingen gehad.