Nieuws/Binnenland
849016306
Binnenland

Campagne moet jongeren weerhouden van lachgas in verkeer

Den Haag - Een nieuwe campagne moet ervoor zorgen dat jongeren niet langer onder invloed van lachgas op de fiets, op de brommer, of in de auto stappen.

De campagne komt er nadat de politie alarm sloeg over het aantal lachgas-incidenten in het verkeer. Dit jaar zijn er al 2,5 keer meer gevallen gemeld dan vorig jaar.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft jongerenorganisatie TeamAlert gevraagd de campagne op poten te zetten. Halverwege volgend jaar moet die van start gaan.

Volgens staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) worden de risico’s van lachgas in het verkeer vaak onderschat. Jongeren denken dat het gas veel eerder uit hun lichaam is, dan in werkelijkheid het geval is.

Blokhuis: „Lachgas geeft een kortdurende, soms sterke, roes, en een tintelend en ontspannen gevoel. Ook kunnen symptomen als duizeligheid, verwardheid, en desoriëntatie optreden. Nog los van de vraag hoe schadelijk gebruik is voor de gezondheid, gaan lachgas en het verkeer niet samen.”

Automobilisten die lachgas hebben gebruikt kunnen onder bestaande wet- en regelgeving al beboet of vervolgd worden. Wel is het zo dat het gas lastig in het bloed is op te sporen. Vaak zal er dus een ’heterdaadje’ nodig zijn om gebruikers in de kraag te kunnen vatten.

In de Tweede Kamer zijn er partijen die een verbod willen op het recreatief gebruiken van lachgas. Het kabinet wil daar vooralsnog niet aan. Eerst moet een onderzoek uitwijzen wat de risico’s eigenlijk zijn van lachgasgebruik. Dat onderzoek wordt dit najaar verwacht.