Nieuws/Binnenland
849484639
Binnenland

Remkes verbood protest ook omdat hij komst onruststokers voorzag

DEN HAAG - Burgemeester Johan Remkes van Den Haag verbood de demonstratie van de groep Viruswaanzin vrijdag niet alleen vanwege de coronamaatregelen. Hij vreesde ook wanordelijkheden omdat de politie informatie had dat groepen onruststokers, waaronder voetbalsupporters, zich zouden mengen in de demonstratie.

Dat meldt de gemeente Den Haag zondagavond na afloop van een onrustige dag waarbij de mobiele eenheid meerdere charges uitvoerde en ook het waterkanon werd ingezet tegen betogers. Volgens de gemeente waren „die groepen vanuit verschillende regio’s uit het land” zondag inderdaad naar Den Haag gekomen. „Dit heeft niets met demonstreren of vrijheid van meningsuiting te maken. Deze groep was doelbewust uit op het verstoren van de openbare orde”, stelt Remkes.

Hoewel de grote demonstratie tegen de coronamaatregelen waarbij tienduizend bezoekers werden verwacht, werd verboden kwamen er zondag toch demonstranten naar het Malieveld. Nadat Remkes zondag een korte betoging toestond omdat de aanwezigen voldoende afstand konden houden vanwege het coronavirus, bleven mensen hangen op het terrein en werd het onrustig.

Volgens de politie kwamen er ook voetbalsupporters naar het Malieveld. Bij Den Haag Centraal zocht een groep mensen de confrontatie met de politie door die te bekogelen met stenen en rookbommen. Met onder meer het waterkanon werden ze teruggedreven naar het Malieveld. Daar werd een grote groep van zeker honderd mensen aangehouden die ondanks aansporingen van de politie niet vertrok. Het exacte aantal is nog onbekend. Eerder werden wel zeven personen met spandoeken en flyers aangehouden omdat ze toch wilden demonstreren. Later werd iemand opgepakt die een samoeraizwaard bij zich had, melden gemeente, politie en Openbaar Ministerie.

Korpschef Henk van Essen reageerde op Twitter op de onrust in Den Haag. „Na weken en maanden waarin toch al veel van politiemensen is gevraagd. Veel waardering voor de collega’s die er iedere dag gewoon weer staan en hun werk doen.”