Nieuws/Binnenland
849538956
Binnenland

Twitter-actie om ’gesprek’ op bushokjes te zetten

Ondergedoken Belgische viroloog Marc Van Ranst noemt Willem Engel ’mafkees’

Marc Van Ranst.

Marc Van Ranst.

DEN HAAG - De vooraanstaande Belgische viroloog Marc Van Ranst, die uit voorzorg in veiligheid is gebracht vanwege de bedreiging door een voortvluchtige militair, heeft voorman Willem Engel van Viruswaarheid een „mafkees” genoemd. Alexander Klöpping gaat ervoor zorgen dat een gesprek op Twitter tussen de Vlaamse viroloog en Engel wordt afgedrukt en in bushokjes komt te hangen. In het gesprek wijst Van Ranst Engel terecht op het feit dat hij geen viroloog is en daarom „geen flying fuck” geeft om wat hij „uitkraamt.”

Marc Van Ranst.

Marc Van Ranst.

Klöpping, oprichter van het journalistieke platform Blendle, vroeg na het zien van het gesprek aan zijn volgers op Twitter wie er zou meedoen als hij een crowdfundingcampagne zou opzetten om het gesprek op zogenoemde abri’s te zetten. Daar werd dusdanig enthousiast op gereageerd dat hij de daad bij het woord voegde. Het streefbedrag van 2000 euro werd binnen ongeveer een half uur tijd gehaald.

In het gesprek op Twitter, dat volgens Klöpping „het grootst mogelijke publiek” verdient, zegt Engel dat Van Ranst een aandeel heeft in de „angstpandemie.” De viroloog zit met zijn gezin ondergedoken omdat een voortvluchtige extreemrechtse beroepsmilitair hem heeft bedreigd. Hoewel Engel zegt geen voorstander te zijn van het bedreigen van wie dan ook, stelt hij dat Van Ranst het zo bont heeft gemaakt „dat hij nu extreem gehaat is.”

Salsapandemie

Van Ranst, in reactie op Engel: „Wanneer we ooit geconfronteerd worden met een salsapandemie, ga ik met veel plezier luisteren naar wat jij als dansleraar te zeggen hebt.” Maar op dit moment zegt de Belg niets te geven om wat Engel uitkraamt „en Nederland zou dat best ook niet doen”, aldus de Belg.

Van Ranst, die de regering adviseert over het coronabeleid en door honderden televisieoptredens afgelopen jaar in België een van de gezichten van de coronacrisis is geworden, wordt al geruime tijd bedreigd en daarom beveiligd.

Ook in ons land hebben virologen te maken met bedreigingingen. Ook werd RIVM-directeur Jaap van Dissel bedreigd en zwartgemaakt. Zo wordt hij door een complotgroep beschuldigd van een kindermoord.