Nieuws/Binnenland
850703219
Binnenland

Coronacrisis: dinsdag 20 april

LIVE | ’Strategie gewijzigd: miljoen prikken van huisarts naar GGD’

AMSTERDAM - Al ruim een jaar worden Nederland en de wereld in de greep gehouden door het uit China overgewaaide coronavirus. Hoe snel weten we ons een weg te vaccineren uit deze crisis? Volg hier het laatste nieuws.

Dit artikel wordt gedurende de dag van updates voorzien.

23.59 - Ministers: open onderwijs volledig direct na meivakantie

Leerlingen in het voortgezet onderwijs zouden na de meivakantie weer volledig naar school moeten kunnen. Dat hebben de ministers Wouter Koolmees (Sociale Zaken), Wopke Hoekstra (Financiën) en Bas van ’t Wout (Economische Zaken) zondag ingebracht in het Catshuisoverleg, zo blijkt uit vrijgegeven vergaderstukken.

Middelbare scholieren krijgen nu nog minstens een dag in de week fysiek onderwijs. Zij zouden volgens de zogenoemde sociaaleconomische trojka weer volledig naar school kunnen als daar de afstandsregel wordt losgelaten. De ministers wijzen erop dat jongeren van 13 tot 17 jaar nergens onderling 1,5 meter afstand hoeven te houden, behalve op school.

Achterstanden die leerlingen nu oplopen, kunnen volgens Koolmees, Hoekstra en Van ’t Wout leiden tot permanente schade. Leerlingen halen niet hun niveau, en dat heeft uiteindelijk nadelige gevolgen voor hun baankansen, productiviteit en inkomen, en daarmee de economie. „Dit leidt tot een structureel bbp-verlies van 1,5 procent.”

De bewindslieden wijzen er verder op dat jongeren het minst kwetsbaar zijn voor het coronavirus, maar het zwaarst worden geraakt door de maatregelen. Veel jongeren zijn mentaal „aan het eind van hun latijn.” Het zou ook daarom niet verantwoord zijn deze groep achter in de rij te zetten als er ruimte is voor versoepelingen.

Het kabinet heeft het OMT om advies gevraagd. Maar dat vindt het nog te vroeg dag om de 1,5 meter op middelbare scholen medio mei los te laten. Die stap sluit volgens de deskundigen waarschijnlijk het beste aan bij de versoepelingen die volgens het heropeningsplan pas eind mei op tafel liggen.

„Maar veel hangt af van in welke mate en met welke snelheid het aantal besmettingen gaat teruglopen”, schrijft het OMT. Het wil zijn advies op dit punt dan ook heroverwegen, „enige tijd” nadat de eerste stap van het heropeningsplan is gezet.

20.28 - Curaçao komt met beperkte versoepeling coronamaatregelen

De Curaçaose overheid heeft dinsdagochtend enkele versoepelingen van de coronamaatregelen bekendgemaakt. Zo krijgen restaurants de mogelijkheid om tussen 16.00 uur en 20.00 uur eten te bezorgen. Ook de detailhandel mag bezorgen en er kan bouwmateriaal bij bouwwinkels worden opgehaald. Dat was sinds 24 maart, toen het eiland in lockdown ging, allemaal niet mogelijk.

Een andere verruiming is het openstellen van autowasstraten, waarbij de chauffeur niet de wagen mag verlaten. Ook mogen bewoners voortaan tussen 04.30 uur en 08.00 uur naar het strand om te sporten. Mensen mogen alleen met een voertuig naar het strand, daarbij geldt de kentekenregeling die op 24 maart is ingevoerd. Dat betekent dat mensen maar twee keer per week naar het strand mogen.

Het zijn volgens minister-president Eugene Rhuggenaath kleine versoepelingen, die het leven iets aangenamer moeten maken en meer ruimte moeten geven aan de economie. Kerken en andere religieuze gebedsruimtes mogen open met maximaal 25 bezoekers die minstens 2 meter afstand tot elkaar moeten houden. Curaçao kent wel een autoloze zondag en zijn er geen activiteiten toegestaan. De kerken blijven dan ook dicht.

De situatie in het CMC-ziekenhuis op het eiland blijft precair, met 106 opgenomen coronapatiënten van wie 37 op de intensive care. Er liggen nog 9 Curaçaose patiënten op de IC in het ziekenhuis op Aruba. Sinds maart vorig jaar zijn 90 coronapatiënten op Curaçao overleden. Van hen overleden er 67 in de afgelopen maand.

Het vaccinatieprogramma verloopt voorspoedig. Dinsdagochtend (lokale tijd) hadden ruim 58.000 personen hun eerste vaccin gehad, bijna 15.000 mensen daarvan hebben ook hun tweede prik al gehad. Doel is minstens 106.000 mensen te vaccineren op het eiland. Dat is 85 procent van de volwassen bevolking.

19.25 - Winkel mag open zonder afspraak, maar strenge voorwaarden gelden

Winkeliers mogen klanten zonder afspraak ontvangen, maar dat betekent niet dat er geen regels meer in de winkelstraat gelden. Kleine winkels mogen vanaf 28 april spontaan maximaal twee mensen per verdieping toelaten, voor grote winkels geldt een maximum van één klant per 25 vierkante meter, zei demissionair premier Mark Rutte in de persconferentie op dinsdag.

Rutte doet voor de uitvoering „een beroep op gemeenten, brancheorganisaties en individuele ondernemers om deze spannende stap in goede banen te leiden.” Net als vorig jaar moeten winkeliers en hun verenigingen helpen met de handhaving. Ook moeten zij ervoor zorgen dat 1,5 meter afstand wordt gehouden en er niet te veel mensen tegelijkertijd in de winkel staan.

Mocht het misgaan en winkelstraten te druk worden, dan kunnen ze worden gesloten.

Mondkapjes blijven binnen verplicht, en klanten moeten zoveel mogelijk alleen naar de winkel komen, benadrukte de premier. Warenmarkten mogen, zolang 1,5 meter afstand wordt gehouden, volledig open.

19.20 - Inenting met Janssen-vaccin begint vanaf woensdag

Nederland begint vanaf woensdag met de inentingen met het coronavaccin van Janssen. Dat kondigde zorgminister Hugo de Jonge aan tijdens de persconferentie dinsdag.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft onderzoek gedaan naar een zeldzame combinatie van trombose en een lager aantal bloedplaatjes. Dat is inderdaad een zeer zeldzame bijwerking van het vaccin, stelde de EMA vast, maar de voordelen wegen op tegen de nadelen. Die bevinding is voor het kabinet genoeg om weer met het middel te prikken, aldus De Jonge. Hij zal, anders dan toen dezelfde bijwerkingen bleken op te treden bij AstraZeneca, geen advies vragen aan de Gezondheidsraad.

Tekst gaat verder onder de foto.

Daarmee blijft Nederland volgens hem op koers in het vaccinatieprogramma, en het doel om half mei de groepen met de meest kwetsbare gezondheid en de oudste leeftijdsgroepen in te enten. De eerste prikken met Janssen gaan naar medewerkers van ziekenhuizen en de GGZ.

Volgens De Jonge heeft nu ruim een kwart van de volwassenen een inenting gehad, en worden inmiddels negenduizend prikken per uur gezet. „We zijn en blijven voor het tempo afhankelijk van de vaccins die geleverd worden. En omdat dat er steeds meer worden, blijven we op schema om begin juli iedereen ten minste één keer te hebben gevaccineerd.” Daarmee kan het „een heerlijke zomer worden”, aldus De Jonge. Maar dan zullen de maatregelen wel opgevolgd moeten blijven worden.

19.15 - Terrassen mogen alleen in de middag open met maximaal 50 gasten

Cafés en restaurants mogen hun terrassen zoals verwacht vanaf woensdag 28 april weer openen, maar alleen tussen 12.00 en 18.00 uur. Per terras zijn maximaal vijftig gasten toegestaan. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte bekendgemaakt tijdens een persconferentie over versoepeling van de coronamaatregelen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Aan een tafel mogen maximaal twee mensen zitten, tenzij iedereen tot hetzelfde huishouden behoort. De tafels moeten op 1,5 meter afstand van elkaar staan, tenzij er kuchschermen tussen worden gezet. Gasten krijgen vooraf een checkgesprek, worden geregistreerd en moeten reserveren. Dat laatste mag ook ter plekke, aldus Rutte.

19.10 - Rutte vindt versoepelingen spannend maar verantwoord

De versoepelingen die het kabinet dinsdagavond aankondigde, zijn „ongelofelijk spannend.” Dat zei demissionair premier Mark Rutte tijdens de persconferentie. De besmettingscijfers en druk op de zorg zijn nog altijd buitengewoon hoog.

Volgens Rutte moet er bij de versoepelingen rekening gehouden worden met de mensen in de zorg, die nog altijd te maken hebben met een „dagelijkse werkelijkheid van volle bedden, doodzieke patiënten en hollen, hollen hollen.” Maar, zo citeerde hij de voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls: het is niet mogelijk om „met nul risico” uit de coronacrisis te komen. Rutte noemde de eerste stap „behoedzaam en voorzichtig.”

Vanaf woensdag 28 april worden enkele coronamaatregelen versoepeld. Zo eindigt de avondklok die ochtend om half 5. Daarnaast mogen mensen per dag weer twee mensen thuis ontvangen in plaats van één. Winkels krijgen weer meer mogelijkheden om klanten te ontvangen. Ook de horeca mag de terrassen weer openen, tussen 12.00 en 18.00 uur. Wel gelden er allerlei restricties. Op termijn zou de openingstijd opgeschoven kunnen worden, zei Rutte.

Volgens de premier is het „geen gok” om nu deze verruimingen door te voeren terwijl de druk op de ziekenhuizen nog erg groot is. De opvallend hoge stijging van opgenomen coronapatiënten die dinsdag werd gemeld, is volgens hem een „dagpiek.” Wel erkende Rutte dat het kabinet nu afwijkt van het RIVM. Dat wil pas versoepelingen doorvoeren als de dagelijkse opnamen in de ziekenhuizen niet alleen volgens voorspellingen maar ook daadwerkelijk afnemen.

18.27 - ’Strategie gewijzigd: miljoen prikken van huisarts naar GGD’

Ongeveer een miljoen mensen tussen de 18 en 60 jaar met een medisch risico worden straks bij de GGD gevaccineerd, in plaats van bij de huisarts zoals was gepland. De uitnodigingen aan deze mensen die vallen in de zogenoemde ’griepprikgroep’, worden begin mei verstuurd, het prikken begint medio mei. Dat meldt de NOS.

Het gaat om personen die meer risico lopen op complicaties bij een coronabesmetting, zoals mensen met longaandoeningen. Zij krijgen al jaarlijks een griepvaccinatie. De aanpassing betekent niet dat de groep sneller beschermd wordt. Het is nog steeds de verwachting dat de hele groep per half juni de eerste prik heeft ontvangen. Dat gaat gebeuren met een vaccin van Pfizer-BioNTech of Moderna.

17.50 - Ruim 4,6 miljoen coronaprikken gezet in Nederland

In de afgelopen week zijn er naar schatting 787.843 mensen in Nederland gevaccineerd tegen het coronavirus. Daarmee zijn er tot nu toe 4.688.307 prikken gezet, staat op het coronadashboard. Het gaat om eerste inentingen en herhalingsprikken bij elkaar.

In de voorgaande twee weken werden respectievelijk bijna 675.900 en 476.480 mensen ingeënt. Op 6 januari is er in Nederland begonnen met vaccineren om mensen te beschermen tegen Covid-19. Volgens gezondheidsinstituut RIVM daalt het aantal besmettingen onder ouderen die zijn gevaccineerd al weken.

16.34 - Veel animo om laat op de avond vaccinatie te krijgen

De mogelijkheid om tot bijna middernacht te worden gevaccineerd in de Jaarbeurs in Utrecht wordt met beide handen aangegrepen. Alle tijdslots voor de pilot om op latere tijdstippen te worden gevaccineerd tegen het coronavirus zijn voor de hele week al volgeboekt, meldt de GGD Regio Utrecht (GGDrU).

De GGDrU prikt nu van 08.00 tot 20.00 uur. Om te onderzoeken hoe groot de bereidheid is om later op de avond de inenting te krijgen wordt dat vanaf woensdag verlengd tot 23.45 uur. Met de gegevens uit de proef wordt bekeken of deze ruime openstelling tijdens de massavaccinatie ook wordt ingezet.

De verruimde openingstijden gelden ook tijdens de avondklok. Omdat een inenting geldt als een medische ingreep, zijn mensen met een afspraak vrijgesteld van de avondklok. Zij moeten nog wel een ingevulde eigen verklaring meenemen en krijgen na afloop een vaccinatiebevestiging mee.

16.04 - Gevangenen Sittard woedend over corona-ingrepen

De coronagolf in de Sittardse gevangenis en de daaropvolgende maatregelen hebben tot grote woede geleid onder de gevangenen. Ze kunnen niet bellen, douchen of luchten, en spreken van een ’onmenselijke situatie’. Dat meldt L1 op basis van gesprekken met gevangenen.

Sinds een maand wordt de Sittardse inrichting geregeld geplaagd door het coronavirus. Complete afdelingen gingen op slot nadat medewerkers besmet bleken. Later werden ook gevangenen positief getest op het virus. Vorige week telde de gevangenis 26 besmette gedetineerden en zeven positief geteste medewerkers.

Om die reden werd er stevig ingegrepen. Mannen van twee afdelingen moesten verplicht op hun eigen vloer blijven, twee andere afdelingen met in totaal 130 gevangenen gingen op slot. Deze 130 mannen mochten wel dagelijks een half uur luchten, en bellen met hun advocaat of het thuisfront. De desbetreffende gevangenen claimen echter dat ook dat niet meer gebeurt.

15.45 - ’Kabinet speelt Russisch roulette met ziekenhuiszorg’

Het kabinet speelt Russisch roulette met de ziekenhuiszorg. Dat vindt vakbond FNV Zorg & Welzijn, in reactie op de versoepelingen die het kabinet dinsdagavond volgens ingewijden aankondigt, op de dag dat de ziekenhuizen de hoogste instroom meldden van coronapatiënten dit jaar. Ook volgens beroepsorganisatie NU’91 komen de versoepelingen te vroeg.

Tekst gaat verder onder de foto.

Volgens bestuurder van FNV Zorg & Welzijn Elise Merlijn speelt het kabinet „Russisch roulette” met de ziekenhuiszorg. „Het is volle bak in de ziekenhuizen, er is een hoog ziekteverzuim en operatiekamers zijn gesloten omdat medewerkers meehelpen op de intensive cares. Het beleid is nog steeds: alle hens aan dek.” Ze snapt dat de samenleving snakt naar versoepelingen. „Maar ik vraag me af hoe blij mensen straks zijn als ze voor een gesloten ziekenhuisdeur staan.”

Ook beroepsorganisatie NU’91 maakt zich zorgen. „Iedereen wil versoepelen, wij ook. Maar dat kan alleen als het niet leidt tot meer ziekenhuisopnames”, zegt een woordvoerder. Dat is met de versoepelingen zoals ze nu op tafel liggen alleen mogelijk als iedereen zich aan de coronamaatregelen houdt, zegt hij. „En dat is een utopie. Deze versoepelingen komen dus nog echt te vroeg.”

15.02 - Gommers: kabinet moet alleen versoepelen als cijfers dalen

IC-arts en voorman van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care Diederik Gommers „gaat ervan uit” dat het kabinet geen versoepelingen van de coronamaatregelen doorzet zolang het aantal patiënten in de ziekenhuizen niet afneemt. Zelf moet Gommers gezien de stijgende cijfers „nog even niet aan versoepelingen denken.”

Ziekenhuizen meldden dinsdag de hoogste instroom van coronapatiënten sinds eind vorig jaar. In Gommers’ eigen ziekenhuis, het Erasmus MC in Rotterdam, is het volgens de intensivist dinsdag dan ook „paniek” en dat geldt voor meer ziekenhuizen, weet hij. „Er zijn vandaag heel veel nieuwe patiënten bijgekomen. We zijn de hele dag aan het puzzelen, omdat we weer moeten opschalen op de intensive cares en operaties moeten afzeggen.”

Tekst gaat verder onder de foto.

IC-arts en voorman van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care Diederik Gommers.

IC-arts en voorman van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care Diederik Gommers.

Dinsdagmiddag werd duidelijk dat het kabinet vanaf volgende week een aantal coronamaatregelen wil versoepelen. De avondklok wordt vanaf 28 april geschrapt en de terrassen mogen tussen 12.00 en 18.00 uur open. Gommers rekent erop dat het kabinet die plannen alleen doorzet als de ziekenhuiscijfers de komende dagen gaan dalen. „Zo is dat afgesproken en ik neem aan dat ze zich eraan houden.”

14.14 - India registreert recordaantal coronadoden op één dag

India heeft dinsdag 1761 nieuwe sterfgevallen genoteerd als gevolg van de coronapandemie. Dat is het hoogste dagcijfer tot nu toe. Een groot deel van het Aziatische land zit in een lockdown vanwege de vele besmettingen met het coronavirus.

Het officiële dodental ligt op 180.530, maar experts denken dat in het land met zo’n 1,3 miljard inwoners veel meer mensen aan Covid-19 zijn overleden. Alleen de Verenigde Staten tellen als land officieel meer coronadoden dan India. Daar gaat het om bijna 570.000 mensen.

Het aantal vastgestelde corona-infecties in India was in februari nog relatief klein, veelal minder dan 10.000 per dag. Sinds maart stijgt het aantal meldingen en die ontwikkeling is deze maand in een stroomversnelling geraakt. Met onder meer een avondklok wordt geprobeerd de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

Tekst gaat verder onder de foto.

India heeft volgens de officiële cijfers in ruim een jaar tijd zo'n 15,3 miljoen besmettingen gehad.

India heeft volgens de officiële cijfers in ruim een jaar tijd zo'n 15,3 miljoen besmettingen gehad.

Dinsdag werden ondanks de extra maatregelen 259.170 nieuwe besmettingen gemeld. Het is de zesde dag op rij dat het aantal gevallen boven de 200.000 ligt. Vanwege de grote vraag naar coronatesten kan niet iedereen direct getest worden. Maandag werden 1,5 miljoen Indiërs getest, begin april waren dat er nog 1 miljoen.

Doordat veel mensen in korte tijd besmet raken, kampen de ziekenhuizen in het land met een tekort aan bedden, zuurstof en medicijnen voor coronapatiënten. Volgens media staan nabestaanden in de rij voor crematies en begrafenissen.

India heeft volgens de officiële cijfers in ruim een jaar tijd zo’n 15,3 miljoen besmettingen gehad. Bijna 110 miljoen Indiërs hebben inmiddels een eerste coronaprik gehad.

13.46 - ’Uit de wind, in de zon, is het best lekker’

Met T-shirt op terras op 28 april? ’Uit de wind, in de zon, is het best lekker

13.40 - ’Ook versoepelingen markten, begrafenissen en theorielessen’

Automobilisten in spe kunnen vanaf 28 april weer bij het CBR terecht voor het theorie-examen. Ook komen er versoepelingen voor markten, waar behalve eten ook weer kleding en spullen verkocht mogen worden. Bij uitvaarten mogen straks weer 100 in plaats van 50 mensen komen.

13.35 - Zuipketen

Horeca hekelt illegale zuipketen: ’Artiesten treden er op voor 6000 euro per avond

12.40 - Nivel onderzoekt langetermijngevolgen van corona

Het gezondheidsinstituut Nivel gaat onderzoek doen naar de korte- en langetermijngevolgen van een corona-infectie voor de gezondheid van mensen. Daarbij kijkt het instituut niet alleen naar de klachten die mensen ervaren, maar ook naar de effecten van een coronabesmetting op de kwaliteit van leven.

Ook brengt het Nivel de sociale en andere gevolgen in kaart, zoals het vermogen van patiënten om te werken. Voor de meeste mensen verloopt het ziekteproces mild na een besmetting met het virus, maar sommigen blijven langere tijd last houden van klachten. Over die laatste groep mensen is nog maar weinig bekend.

Het Nivel onderzoekt het verloop, de ernst en de korte- en langetermijneffecten van een besmetting bij 250 patiënten die een coronabesmetting hebben doorgemaakt. De deelnemers aan het onderzoek worden vanaf deze maand via de huisarts geselecteerd en gevraagd mee te doen. Ze worden ondervraagd vlak na het oplopen van het virus en na drie maanden.

Volgens het Nivel kunnen de inzichten uit het onderzoek bijdragen aan het verbeteren van de coronazorg en de ondersteuning van coronapatiënten. Het instituut verwacht later dit jaar met de eerste resultaten te komen.

11.58 - Oostenrijk wil samenleving volgende maand heropenen

Oostenrijk denkt vanaf half mei allerlei coronamaatregelen te kunnen versoepelen. Kanselier Sebastian Kurz wil het plan eind deze week presenteren.

„Van toerisme tot gastronomie, van cultuur tot sport, want alle sectoren hebben eindelijk weer een stap naar normaliteit nodig”, zei Kurz dinsdag op de radio. Aan de geplande heropening worden wel zeer strikte voorwaarden verbonden. Zo moet voor de horeca en de cultuur- en toerismesector een negatieve coronatest worden getoond. Voor winkels is dat evenwel niet nodig.

In de meeste Oostenrijkse deelstaten zijn winkels en dienstverleners open, maar restaurants en hotels moeten dicht blijven. In de hoofdstad Wenen en deelstaat Neder-Oostenrijk is een strenge lockdown van kracht vanwege de benarde situatie in de ziekenhuizen. Maar het aantal besmettingen daalde recent sterk. Het vaccinatieprogramma in Oostenrijk verloopt relatief voortvarend.

10.03 - Kuipers wordt bestuurslid van ziekenhuisgroep in Singapore

Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), wordt lid van het bestuur van het National University Health System (NUHS) in Singapore. De functie is volgens hem alleen toezichthoudend. Kuipers is de eerste buitenlander die een plek krijgt in het bestuur van de ziekenhuisgroep, aldus het Erasmus MC waar Kuipers momenteel bestuursvoorzitter is.

Het NUHS is een groep van meerdere ziekenhuizen, poliklinieken, faculteiten en gespecialiseerde instituten, waaronder het National University Cancer Institute van Singapore. Kuipers laat weten Rotterdam niet voor de Aziatische stadstaat te verruilen. Komende maand vergadert hij vanwege de coronapandemie online mee met het bestuur, later zal hij wel fysiek aanwezig zijn.

9.46 - Zuyderland sluit opnieuw operatiekamers om coronadrukte

Zuyderland sluit met ingang van dinsdag opnieuw vier operatiekamers in de ziekenhuizen van Heerlen en Sittard. Dat is nodig in verband met de stijging van het aantal coronapatienten in de ziekenhuizen en op de intensive cares. Personeel van de operatiekamers moet voor coronapatiënten worden ingezet, meldt een woordvoerder van Zuyderland.

Eerder sloot het Zuyderland ook al enkele malen operatiekamers om diezelfde reden, eerst vijf, later nog eens vier. Er zijn nog slechts zes van de negentien operatiekamers open voor dringende reguliere zorg.

Als gevolg van de sluitingen is de wachtlijst van patiënten die wachten op een ingreep in de reguliere zorg opgelopen tot 5000 mensen, aldus het ziekenhuis. Bestuursvoorzitter David Jongen van Zuyderland liet maandagavond in het tv-programma Beau weten zich grote zorgen te maken over de aangekondigde versoepelingen.

7.02 - Ziekenhuizen vragen Covidpersoneel geen vrij te nemen in meivakantie

Een deel van de ziekenhuizen vraagt het personeel af te zien van vrije dagen in de meivakantie. Met name op de intensivecare- en Covid-afdelingen is de druk zo hoog dat verlof voor artsen en verpleegkundigen er nauwelijks in zit. Dat meldt de Volkskrant na een rondgang langs ziekenhuizen in onder meer Den Haag, Rotterdam, Den Bosch, Tilburg en Sittard.

„Veel ziekenhuizen vragen nu aan personeel of het mogelijk is om de vakantie te verplaatsen”, zegt Bart Berden, bestuursvoorzitter van het Elisabeth TweeSteden-Ziekenhuis in Tilburg. „Teamleiders vragen hun mensen of zij het nog even kunnen volhouden, of dat vakantie echt noodzakelijk is.”

Personeel wordt nog niet gedwongen af te zien van vakantie. „Dat is echt een draconische maatregel”, zegt Berden. „We bekijken van dag tot dag scherp of dat nodig is, maar daar zijn ziekenhuizen ontzettend terughoudend in.”

Peter de Jager, hoofd van de ic in het Jeroen Bosch-ziekenhuizen in Den Bosch vindt dat politiek en de ziekenhuizen maanden geleden al landelijke plannen hadden moeten maken om de meivakantie goed door te komen.

6.40 - Mensen uit 1952 krijgen vervroegd prikuitnodiging

Mensen die geboren zijn in 1952 ontvangen vanaf dinsdag een uitnodiging om zich te laten inenten tegen corona, eerder dan gepland. Het gaat in totaal om ongeveer 200.000 mensen die het vaccin van Pfizer/BioNTech krijgen bij de GGD. Eigenlijk zouden mensen in deze groep pas eind april een uitnodiging en begin mei een prik krijgen, maar door een eerdere extra levering van het Pfizer-vaccin komen ze vroeger in aanmerking.

Een andere reden voor het verschuiven van het prikschema is volgens het RIVM dat sommige mensen die eerder aan de beurt waren, niet direct een afspraak hebben gemaakt bij de GGD. Daardoor blijven er afspraakmomenten openstaan. Sommige mensen uit het jaar 1952 vallen mogelijk ook in een andere vaccinatiegroep, zoals die voor mensen met een bepaalde medische aandoening. Het kan daardoor zijn dat zij ook een uitnodiging voor een prik krijgen via de huisarts. Wie mobiel is mag volgens het RIVM zelf kiezen door wie hij of zij zich laat inenten.

6.35 - Makers Russisch vaccin adverteren illegaal in Nederland

De makers van het Russische Spoetnik-V-vaccin adverteren in Nederland op Twitter voor hun eigen middel tegen Covid-19. Ze verspreiden daarbij halve waarheden over concurrenten, meldt de Volkskrant.

Bij Nederlandse Twittergebruikers duikt sinds kort prominent de suggestie op om het account te volgen van het Russische vaccin. Achter het account zit een investeringsfonds in handen van de Russische regering dat Twitter betaalt om de aanbeveling te verspreiden.

Op het Twitteraccount @sputnikvaccine (327.000 volgers) verschijnen voornamelijk in het Engels berichten over leveringen van „het eerste geregistreerde vaccin tegen Covid-19.” Ook worden mogelijke bijwerkingen beschreven van concurrerende vaccins. Bij de advertentie wordt wel vermeld dat ervoor is betaald.

De advertentie is een overtreding van de Nederlandse wet, zegt Frederik Schutte, secretaris van de stichting Code Geneesmiddelenreclame (CGR), omdat adverteren voor geneesmiddelen die niet vrij verkrijgbaar zijn bij de drogist hier verboden is. Ook is het Russische vaccin nog in beoordeling bij het Europees Geneesmiddelenbureau EMA en dus niet officieel geregistreerd. Reclame maken voor ongeregistreerde geneesmiddelen is eveneens bij wet verboden.

6.30 - RIVM: waarschijnlijk weer toename aantal besmettingen

Het aantal coronabesmettingen in Nederland neemt waarschijnlijk weer verder toe. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt dinsdag met het exacte aantal positieve tests in de afgelopen zeven dagen.

Van vorige week woensdag tot en met afgelopen maandag werden al zo’n 47.390 nieuwe besmettingen geregistreerd. Gemiddeld meldde het RIVM afgelopen dagen bijna 7700 positieve tests per dag. Dat betekent dat bij de presentatie van de weekcijfers dinsdag mogelijk een fors hoger aantal wordt gemeld dan vorige keer. Bij die laatste weekupdate meldde het RIVM 51.240 nieuwe besmettingen.

Het RIVM becijfert ook het actuele reproductiegetal, dat weergeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt. Bij de laatste update van het instituut besmette honderd mensen die het virus hebben opgelopen gemiddeld 97 anderen.

In de weekcijfers meldt het RIVM dinsdag ook hoeveel coronapatiënten afgelopen week zijn opgenomen in ziekenhuizen. Bij de vorige weekupdate van het RIVM waren dat er 1700, waarvan 386 op de intensive cares. Daarnaast maakt het RIVM het aantal sterfgevallen van afgelopen week bekend en geeft het instituut een update over het aantal mensen dat tot nu toe is gevaccineerd.