Nieuws/Binnenland
851286
Binnenland

Voormalig Haarlems burgemeester genoemd als waarnemer in Amsterdam

Schneiders: eervol genoemd te worden

Bernt Schneiders, tot vorig jaar burgemeester van Haarlem.

Bernt Schneiders, tot vorig jaar burgemeester van Haarlem.

Amsterdam - Bernt Schneiders, oud-burgemeester van Haarlem, noemt het „eervol” dat zijn naam in de wandelgangen van het Amsterdamse stadhuis genoemd wordt als waarnemend burgemeester van hoofdstad nu loco-burgemeester Kajsa Ollongren zeer waarschijnlijk naar Den Haag vertrekt.

Bernt Schneiders, tot vorig jaar burgemeester van Haarlem.

Bernt Schneiders, tot vorig jaar burgemeester van Haarlem.

PvdA’er Schneiders, die waarnemend burgemeester is geweest in Bloemendaal en voorzitter was van het genootschap van burgemeesters, zegt na te zullen denken als commissaris van de koning Johan Remkes hem zal vragen waarnemer te worden. „Het is eervol dat mijn naam genoemd wordt, maar ik heb nu een andere functie bij het VSBfonds. Stel dat ik gevraagd word door de commissaris van de koning, dan zal ik er dan pas over gaan nadenken en alles tegen elkaar afwegen.” Om nu al ’ja’ of ’nee’ te zeggen noemt hij „prematuur”.

Huidig loco-burgemeester Kajsa Ollongren (D66) heeft eerder aan commissaris van de koning Johan Remkes aangegeven niet beschikbaar te zijn als waarnemer, omdat zij bij het Kabinet Rutte-III de functie van vice-premier en minister gaat vervullen, zo melden ingewijden. Ook de naam van oud-burgemeester van Den Haag, Jozias van Aartsen wordt genoemd als tijdelijke burgemeester in Amsterdam. De ex-VVD-burgemeester is momenteel nog waarnemend commissaris van de koning in Den Haag. Zijn woordvoerder wilde gisteren niet reageren op vragen of hij beschikbaar is voor de post in Amsterdam. Hij is tot 1 december waarnemend commissaris van de koning in Drenthe.