Nieuws/Buitenland
851526796
Buitenland

Paus Franciscus benoemt 21 nieuwe kardinalen

Paus Franciscus

Paus Franciscus

VATICAANSTAD - Paus Franciscus heeft zondag de benoeming van 21 nieuwe kardinalen van de Rooms-Katholieke Kerk aangekondigd. Kardinalen zijn na de paus het hoogst in rang binnen deze kerk. De geestelijken worden op 27 augustus officieel ingezworen.

Paus Franciscus

Paus Franciscus

Met hun benoeming wordt opnieuw een stempel op de toekomst van de kerk gedrukt. Van de 21 nieuwe kardinalen zijn er zestien jonger dan 80 jaar. Dat houdt in dat ze mogen stemmen over de opvolging van paus Franciscus, na zijn overlijden of aftreden.

Onder de nieuwe kardinalen is ook Luc van Looy, de voormalig bisschop van Gent. In totaal komen acht van de nieuwe kardinalen uit Europa, vier uit Centraal- en Latijns-Amerika, zes uit Azië, twee uit Afrika en één uit Noord-Amerika.

Na de plechtigheid in augustus is ongeveer 63 procent van de kardinalen met kiesrecht door paus Franciscus zelf benoemd, waardoor zijn standpunt over voor de kerk belangrijke kwesties naar verwachting goed vertegenwoordigd is.

Op dit moment telt de Rooms-Katholieke Kerk 208 kardinalen, van wie er 117 stemrecht hebben. De laatste keer dat de paus nieuwe kardinalen heeft ingezworen was in november 2020.