Nieuws/Buitenland
85235
Buitenland

Russische top-politicus geliquideerd in Kiev

KIEV - Een voormalig lid van het Russische parlement, Denis Voronenkov, is donderdag in de Oekraïense hoofdstad Kiev doodgeschoten. Een onbekende opende het vuur op Voronenkov en zijn lijfwacht, toen die een hotel verlieten. De lijfwacht raakte gewond, maar hij wist de dader wel te verwonden.

Later op de middag overleed de man die Voronenkov doodschoot in een ziekenhuis, aldus de Oekraïense politie. Over de identiteit van de schutter hebben de Oekraïense autoriteiten niets gezegd.

Voronenkov was in Rusland omstreden. Hij werd verdacht van fraude en nam vorig jaar de wijk naar Oekraïne. Hij hielp justitie bij het voorbereiden van een rechtszaak tegen de Oekraïense oud-president Viktor Janoekovitsj. De huidige regering in Kiev beschuldigt de pro-Russische politicus onder meer van massamoord en machtsmisbruik. Janoekovitsj is zijn land ontvlucht.

De Oekraïense president Petro Porosjenko omschreef de aanslag op Voronenko als een „daad van Russisch staatsterrorisme.” In een reactie noemde Moskou die beschuldiging „absurd.”