Nieuws/Binnenland
853503
Binnenland

Dertig maanden cel voor mishandeling bij pont

Opsporingsbeelden van de daders

Opsporingsbeelden van de daders

AMSTERDAM - De 24-jarige Mamadou D. moet dertig maanden de cel in voor de ernstige mishandeling van twee mannen vorig jaar bij de pont in Amsterdam. Ook moet hij een schadevergoeding betalen van ruim 8000 euro. De rechtbank in Amsterdam oordeelt, net als het Openbaar Ministerie (OM), dat niet kan worden vastgesteld dat het om homogerelateerd geweld ging.

Opsporingsbeelden van de daders

Opsporingsbeelden van de daders

Het incident deed veel stof opwaaien, omdat aanvankelijk het vermoeden bestond dat het geweld te maken had met de seksuele geaardheid van de twee slachtoffers. Het paar van in de vijftig werd in de nacht van zaterdag 15 op zondag 16 oktober door drie mannen toegetakeld toen ze van een feestje kwamen. Op de pont zouden de daders de twee al hebben lopen jennen. Nadat ze er met hun scooter vanaf waren gereden, botsten ze tegen die van de daders en belandden ze op de grond. De mannen werden toen volledig in elkaar geschopt en geslagen. Een van hen liep daarbij een schedelbreuk op.

Het OM eiste onlangs vier jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk, voor poging tot doodslag en openlijke geweldpleging. De straf valt lager uit omdat poging tot doodslag niet is bewezen. Desondanks rekent de rechtbank het de man zwaar aan dat hij zijn willekeurige slachtoffers zo heeft toegetakeld. ,,Volstrekt nodeloos heeft hij binnen een paar seconden het leven van twee onschuldige burgers volledig overhoop gehaald.''

Britse toeristen

Een tweede verdachte moet zich op een later moment voor de rechter verantwoorden. Over de vervolging van de derde verdachte moet het OM nog een beslissing nemen.

D. is verder ook schuldig bevonden aan openlijke geweldpleging tegen twee Britse toeristen begin dit jaar.