Nieuws/Binnenland
853756
Binnenland

Agent komt midden in spektakelroof terecht

Archieffoto.

Archieffoto.

LIENDEN - Soms heb je geluk. Een agent in burger stuitte donderdagnacht op een roversbende die op dat moment een spectaculaire diefstal pleegde bij een vrachtwagen. De agent was op weg naar huis.

Archieffoto.

Archieffoto.

De spectaculaire roof, waarbij een 26-jarige Roemeen werd opgepakt, staat niet op zichzelf. Dergelijke roven staan bekend als ’de Roemeense methode’. Eind juli werd een spraakmakende bende stuntrovers opgepakt na een jarenlange, intense jacht van de politie.

Die zei toen al dat het nog maar de vraag was of met de aanhouding van deze verdachten alle ’stuntrovers’ waren gepakt. Europese politiediensten gaan uit van een omvangrijke bende met meerdere cellen. Ook bestaat het gevaar van ’copy cats’, waarbij de methode door andere criminelen wordt gekopieerd.

Drie auto’s

De Roemeense methode werkt zo: de groep kiest eerst een slachtoffer. Vervolgens rijdt een auto voor de vrachtwagen, en die vermindert vaart. Een tweede auto rijdt erachter en enkele overvallers klimmen op de vrachtwagen, en halen zo veel mogelijk weg. Een derde auto houdt het overige verkeer op afstand.

De agent in burger herkende donderdag de methode toen hij terugreed na zijn dienst. Hij belde de meldkamer. Collega’s konden uiteindelijk een auto van de dieven tot stilstand brengen en een van hen oppakken. De politie zoekt naar meer getuigen.