Nieuws/Binnenland
854267
Binnenland

Rutte achter Spanje

BRUSSEL - Terwijl de politieke ruzie tussen Spanje en Catalonië in rap tempo verder escaleert, vindt premier Rutte dat de EU zich niet met de zaak heeft te bemoeien. Volgens Rutte staat de Spaanse premier Rajoy volledig in zijn recht.

Donderdagmiddag verzamelden de Europese leiders zich in Brussel voor een Europese top. De Catalaanse kwestie staat niet eens officieel op de agenda van de premiers en presidenten. Toch zei de Luxemburgse premier Xavier Bettel dat hij zich niet kan voorstellen dat Rajoy de gevoelige zaak niet ter sprake zal brengen. Volgens hem is het nu ook een Europese zaak. „Het staat niet op de agenda, maar we kunnen de realiteit niet negeren”, zei hij.

Rutte ziet echter helemaal geen rol voor de Unie. „Rajoy voert het oordeel uit van de hoogste Spaanse rechter. Er is pas een rol voor de EU als de Spaanse regering daar om vraagt. Dat is niet gebeurd.” Volgens de VVD-premier zou het „zeer ongepast zijn” om zich met interne Spaanse aangelegenheden te bemoeien.

De Spaanse regering dreigt het zelfbestuur van Catalonië op te heffen en direct tot bestuur van de opstandige regio over te gaan vanuit Madrid. Het beruchte artikel 155 van de Spaanse grondwet zou daarvoor zaterdag in werking worden geroepen. Rajoy doet dit omdat de Catalaanse president Puigdemont de zelfstandigheid heeft uitgeroepen, na een (illegaal) referendum.