Nieuws/Binnenland
855092775
Binnenland

Gezondheidsraad: geef coronavaccin Moderna aan ouderen

Het Amerikaanse bedrijf Moderna heeft de eerste partij coronavaccins geleverd aan Nederland.

Het Amerikaanse bedrijf Moderna heeft de eerste partij coronavaccins geleverd aan Nederland.

DEN HAAG - Ouderen moeten als eersten en zo snel mogelijk het nieuwe coronavaccin van Moderna toegediend krijgen. Dat adviseert de Gezondheidsraad aan het ministerie van Volksgezondheid. Volgens de raad kan de druk op de zorg worden verminderd als de vaccinatie begint „bij de oudste leeftijdsgroepen” en daarna bij andere 60-plussers.

Het Amerikaanse bedrijf Moderna heeft de eerste partij coronavaccins geleverd aan Nederland.

Het Amerikaanse bedrijf Moderna heeft de eerste partij coronavaccins geleverd aan Nederland.

Mensen van zestig jaar en ouder lopen het grootste risico om ernstig ziek te worden, of zelfs te overlijden, wanneer ze besmet raken met het coronavirus. Het middel van Moderna werkt goed bij deze groep.

Het vaccin van Moderna is het tweede beschikbare middel in de strijd tegen corona. In december werd een vaccin van Pfizer en BioNTech goedgekeurd. De Gezondheidsraad adviseert het kabinet om 90 procent van beide vaccins te reserveren voor ouderen. Voor eind maart kunnen dan 1,4 miljoen ouderen gevaccineerd zijn. „Dit zijn vrijwel alle 75-plussers”, aldus de raad.

Tot twee keer toe adviseerde de Gezondheidsraad om het vaccin van Pfizer en BioNTech eerst aan ouderen toe te dienen, maar het kabinet besloot om te beginnen bij medewerkers van verpleeghuizen, ziekenhuizen en ambulances. Het middel wordt namelijk geleverd in pakketten van 975 doses, die moeten worden bewaard bij meer dan 70 graden onder nul. Het vaccin van Moderna hoeft minder diep te worden ingevroren en dat maakt het geschikt voor kleinere instellingen.

Onduidelijk wie eerste Moderna-prik krijgt

Het ministerie van Volksgezondheid kan nog niet zeggen hoe en wanneer de eerste levering van het coronavaccin van Moderna wordt ingezet.

De eerste levering kwam maandag aan in Nederland, maar het gaat om een beperkte hoeveelheid. Het ministerie zal dan ook moeten beslissen welk deel van de Nederlandse 60-plussers als eerste de prik krijgt.

De reactie van het ministerie op het advies komt in de brief aan de Kamer, die altijd laat op dinsdagavond wordt verstuurd, de dag voor een debat over de coronacrisis. De Kamer debatteert woensdag weer. Een woordvoerder van het ministerie kon maandag nog niets zeggen over wie de prik als eerste kan verwachten, of wanneer de inentingen met het Moderna-vaccin van start gaan.

Nederland heeft van het Moderna-vaccin ruim 6 miljoen doses besteld. In het eerste kwartaal worden naar verwachting circa 400.000 doses geleverd. Voor een goede bescherming tegen het virus zijn twee prikken nodig.