Nieuws/Binnenland
855243477
Binnenland

Ook bedreigde gorilla geboren

Bijzondere geboorte in Nederland: kwetsbare rode panda

De rode panda is voorlopig niet te bewonderen.

De rode panda is voorlopig niet te bewonderen.

HILVARENBEEK - Een bijzondere geboorte in safaripark Beekse Bergen. Het park verwelkomt nieuw leven: een rode panda. De diersoort is erg kwetsbaar: in het wild leven nog maar zo’n 2500 rode panda’s. Woensdag is er ook nog eens een zeldzame gorilla in het park geboren.

De rode panda is voorlopig niet te bewonderen.

De rode panda is voorlopig niet te bewonderen.

Met het jong gaat het goed, zegt Kris Jansen, hoofd dierenverzorging. „We hebben er alle vertrouwen in dat het groot wordt.” Moeder Angeles is 4,5 maand drachtig geweest. Het jong werd begin deze maand geboren.

„De eerste periode is het jong fragiel en daarom laten we moeder Angels, vader Turner en hun zoon of dochter volledig met rust. We verstoren hen zo min mogelijk, komen dus ook niet in het nest en weten daarom nog niet welk geslacht de nieuwe aanwinst heeft.” Om die reden heeft het dier ook nog geen naam.

Lees verder onder de foto

Bezoekers zullen nog wel even geduld moeten hebben om het dier te zien: „Rode panda’s zijn echte nestdieren en de jongen blijven daar heel lang zitten. Pas na een maand of drie komen ze naar buiten”, aldus Jansen.

Het park helpt met de geboorte van het jong mee aan het fokprogramma van de rode panda. De diersoort is geclassificeerd als kwetsbaar. Het dier komt vooral voor in bergbossen in China. Ze leven het liefst bij een stromende rivier, waar ze uit kunnen drinken. De rode panda eet voornamelijk bamboe. Rode panda’s worden gemiddeld tussen de 50 à 60 cm lang en wegen drie tot zes kilo.

Ook bedreigde gorilla geboren

Het park meldt nóg een geboorte: een westelijke laaglandgorilla zag woensdag het licht. Het gaat volgens een woordvoerster om een ’zeer ernstig bedreigde diersoort’. „De geboorte van het jong is de eerste in Nederland in de afgelopen twaalf maanden. Het is de tweede keer ooit dat Beekse Bergen een gorilla-jong mag verwelkomen.”

Deze week nog worden de eerste beelden van de aap naar buiten gebracht.