Nieuws/Binnenland
855659
Binnenland

Designated Survivor: Equilibrium

AMSTERDAM - Het tweede seizoen van Designated Survivor is begonnen. Omdat iedere aflevering barst van de intriges en ontwikkelingen, vind je hier iedere week een recensie (met spoilers). Nu aflevering 4.

Voor de verandering een Designated Survivor met ‘redelijk normale’ presenditële zaken. Een arbeidsconflict, een Chinese vaas die breekt in de West Wing, een ogenschijnlijk ontluikende romance en natuurlijk als rode lijn de gevolgen van de duistere activiteiten van Patrick Lloyd.

Aan de Mexicaanse grens ontspoort een conflict tussen Mexicanen en Amerikanen over meer rechten voor illegale arbeiders en lagere tarieven voor boeren. De blokkade van boze chauffeurs kost de betrokken landen meer dan 2 miljard dollar per dag en er valt zelfs een dode.

De Mexicaanse chauffeur José Menez lijkt het allemaal te veel te worden. Hij rijdt door de grensafzetting Amerika binnen en weet, zoals verwacht in het schietgrage Amerika, alle wapens van de grenswachten en de Amerikaanse chauffeurs op zich gericht. De kogelregen overleeft hij dan ook niet.

Bloedbad

Voor president Kirkman en zijn team betekent dit werk aan winkel om een groter bloedbad en economisch onheil te voorkomen. De Mexicaanse ambassadeur en Amerikaanse vakbondsleider Paul Zalesky zijn echter niet voornemens hun standpunt bij te stellen.

FBI-Agente Hannah raadpleegt haar directeur over het laatste spoor dat Patrick Lloyd heeft achter gelaten: Een document over de harttransplantatie van de vader de first lady. Dit document impliceert dat de moeder van de first lady ondernemer Eric Ritter (die ook in een ziekenhuisbestuur zat) meer dan dertig jaar geleden van geheime informatie (specificaties van een helikopter) heeft voorzien tijdens het biedingsproces. Daardoor kwam haar man bovenaan de lijst voor een transplantatie.

De FBI-agente wil Kirkman en zijn familie voorlopig niet informeren, maar krijgt wel het advies om Ketra Daynes (de nieuwe raadsvrouw van het Witte Huis) op de hoogte te stellen.

Door deze vierde aflevering heen speelt ook nog het mysterie van de gebroken Chineze vaas in de West Wing. De aantrekkelijke inspecteur Dunning doet onderzoek en komt in eerste instantie tot de conclusie dat president Kirkman maar eens met zijn door het Witte Huis rennende dochter moet gaan praten. Die is zich echter van geen kwaad bewust.

’Rothelikopter’

Inmiddels hebben Hannah en Ketra besloten de first lady in te lichten over de perikelen rond haar moeder. Die wil echter geen kwaad woord horen over haar moeder en reageert dan ook boos richting Hannah. Later legt de first lady de beschuldiging voor aan haar moeder. Die antwoordde kort en bondig: ,,Ja, dat heb ik gedaan en zou het zo weer doen. Ik redde je vaders leven. Kon mij die stomme rothelikopter nou schelen!”

De crisis aan de grens krijgt plotseling een positieve wending. President Kirkman weigert een rouwende weduwe voor politieke doeleinden te gebruiken en raakt na het op het allerlaatste moment afblazen van een persconferentie met haar in gesprek. Tijdens dit gesprek krijgt hij een naar voorgevoel…

En inderdaad: Kirkman heeft het bij het goede eind. De Mexicaanse ambassadeur blijkt eigenaar van het bedrijf Transport Transnacional te zijn waar de dode chauffeur voor werkte. José Menez was kort voor zijn dood ingehuurd om door de blokkade heen te rijden om zodoende voordeel te krijgen bij de onderhandelingen.

Met het zwakke excuus; ,,Ik wilde niet dat hij zou sterven…” komt de ambassadeur bij Kirkman echter niet niet weg. In zeer stevige taal, met vooruitzicht op strafrechtelijke vervolging, instrueert hij de ambassadeur hoe te handelen, waarna ook een deal met vakbondsleider Zalensky wordt gesloten. Daarbij krijgt Kirkman de hulp van autofabrikant Dax Minter. Door toezeggingen van de ‘Elon Musk’ van Designated Survivor accepteren de strijdende partijen de deal van de Amerikaanse overheid. Het evenwicht is weer hersteld.

Live stream

Inspecteur Dunning is teleurgesteld over het niet kunnen oplossen van het ‘Vaas-mysterie’. Al lopende door het Witte Huis valt haar oog op een terminal, waar een medewerkster een stream heeft open staan van de gang waar de vaas stond. Deze stream is opgezet voor haar zieke neefje dat thuis zit met een gebroken been.

Ja echt, hoe verzinnen ze het.

Een live stream vanuit het Witte Huis, waarschijnlijk het best beveiligde object in Washington… Er zal in het echt weinig live gestreamed worden vanuit de woning van de president. Maar goed, deze stream lost het mysterie wel op.

De ietwat excentrieke en meestal zeer uitgesproken adviseur Lyor Boone had zijn doel (op de stappensteller) bereikt en rende in de avonduren rond in het Witte Huis. Daarbij stootte hij de vaas ongemerkt om. Aan hem nu de keus: Uit eten met zo op het eerste oog net zo excentrieke Maya Dunning of 1,2 miljoen dollar betalen voor de gebroken vaas. Een romance is geboren!

Aan het eind van deze aflevering keert de Mexicaanse veiligheidsadviseur Aaron terug bij zijn familie. Zijn nichtje Nadia wees hem na een eerdere ontmoeting, waarbij zij slim maar tevergeefs werd ingezet om de Mexicaanse belangen uit te onderhandelen met Aaron, op het verwaarlozen van zijn roots. Hij werd warm ontvangen.

In de volgende aflevering krijgt het doorspelen van geheime informatie van de moeder van de first lady zeker een vervolg. Hannah’s baas moet haar namelijk noodgewongen dagvaarden wegens een recent opgedoken miljardencontract van Icarus Astrotech dat is ondertekend door de onlangs vermoordde Eric Ritter…

Designated Survivor is te zien op Netflix.