Nieuws/Binnenland
855955
Binnenland

Afschuw om foto slachtoffers Holocaust vlak voor Feyenoord-Ajax

ROTTERDAM - Een paar dagen voor de Klassieker Feyenoord-Ajax lijkt de haat tussen de twee supportersgroepen een nieuw dieptepunt te hebben bereikt. De Feyenoord-fans gebruikten de hashtag #anti020week op sociale media om foto’s te plaatsen en gingen daarin te ver. Zo werden twee Holocaust-slachtoffertjes gebruikt in een misselijke grap.

„Toen 020 nog maar 1 ster had”, is te lezen in een van de posts. Op de foto staan twee jonge jongetjes, met allebei een gele ster op hun borst. De twee, Avram (5) en Emanuel Rosenthal (2) werden in 1944, kort na het nemen van deze foto vermoord in Litouwen.

Zakenman Erik de Vlieger zag de foto’s op de hashtag langskomen en schaamde zich kapot. „Nieuwe dieptepunten door @Feyenoord supporters #anti020week #zwakzinnigen. Zijn tweet werd vele malen gedeeld en geliket.

Het ontging de Israelische media ook niet. Zo plaatste de Jewish Telegraphic Agency een stuk over de foto’s. Ook The Times of Israel gaf aandacht aan ’een nieuw dieptepunt’.

Ronny Naftaniel, vice-voorzitter van CEJI, een in Brussel gestationeerde Joodse organisatie, was volgens JTA ’in shock’ na het zien van de foto.

Ook Feyenoord is verbijsterd. Een woordvoerder: “Het lijkt me logisch dat we, zoals ieder normaal denkend mens, dit ten zeerste afkeuren en er volledig afstand van nemen. Het is natuurlijk ook maar zeer de vraag of deze (laffe want) anonieme twitteraars bezoekers zijn van deze club, persoonlijk zou ik ze in elk geval geen supporter willen noemen.”

Volg het laatste nieuws via onze Whatsapp lijn. Zet 06-13650952 in je telefoon en stuur via whatsapp het bericht met alleen de twee woorden: Nieuws Aan. Je krijgt dan een paar keer per dag het nieuws dat je moet en wilt weten.