Nieuws/Buitenland
856084941
Buitenland

FBI: binnenlands terrorisme in VS sterk gestegen

WASHINGTON - Het aantal zaken van binnenlands terrorisme in de VS dat door de FBI wordt onderzocht, is sinds de lente van 2020 meer dan verdubbeld, verklaarde de directeur van de Amerikaanse federale politiedienst tijdens een hoorzitting van de Senaat. De Amerikaanse minister van Justitie Merrick Garland zei dat witte racisten en milities de grootste binnenlandse veiligheidsdreiging zijn.

„Het aantal zaken met betrekking tot binnenlands terrorisme is geëxplodeerd”, zei FBI-directeur Chris Wray tijdens een getuigenis voor de Senaatscommissie binnenlandse veiligheid en overheidszaken.

Bij de FBI lopen nu 2700 onderzoeken. Volgens Wray liepen er vorig jaar 1000 onderzoeken. Het aantal personeelsleden dat zich ermee bezighoudt is het afgelopen jaar met 260 procent gegroeid volgens Wray.

Binnenlands terrorisme steeg vooral sterk na de aanval op het Capitool op 6 januari dit jaar door aanhangers van toenmalig president Donald Trump. Zij probeerden toen de verkiezingsoverwinning van president Joe Biden ongedaan te maken.