Nieuws/Buitenland
856172
Buitenland

Schrijver Akhanli onthaald als 'landverrader'

DÜSSELDORF - De in Turkije geboren Duitse schrijver Dogan Akhanli, die wekenlang vast zat in Spanje, heeft donderdag bij zijn terugkeer op de luchthaven van Düsseldorf een andere ontvangst gekregen dan hij had verwacht. Vlak nadat hij de aankomsthal binnenstapte, begon een man hem in het Turks uit te schelden.

Volgens zijn advocaat Ilias Uyar noemde de schreeuwer, vermoedelijk een chauffeur die op een klant stond te wachten, de auteur een ’landverrader’ die waar hij ook is nooit veilig zal zijn. Wat volgde was een lange, opgewonden woordenwisseling tussen beiden. Dat bedierf Akhanli’s goede gevoel tijdens de reis. „Dit voorval werkte me op de zenuwen. Maar waarschijnlijk ben ik over een half uur weer vrolijk en ontspannen.”

Akhanli werd op 19 augustus tijdens zijn vakantie in Andalusië gearresteerd, na een zogenoemde Red Notice van Interpol op verzoek van de regering-Erdogan. Pas eind vorige week besloot Spanje de schrijver als Duits staatsburger niet uit te leveren aan de Turkse autoriteiten. „Deze klopjacht van Turkije is mislukt. Maar je ziet dat het land willekeurig mensen vervolgt”, zei Akhanli na aankomst in Düsseldorf.