Nieuws/Binnenland
85618108
Binnenland

VVD’er adviseert Kamer over stikstofcrisis

Remkes: veel bouwprojecten onnodig op slot

Johan Remkes tijdens een eerder coalitieoverleg over stikstof.

Johan Remkes tijdens een eerder coalitieoverleg over stikstof.

Den Haag - Oud-minister Remkes haalt hard uit naar de in zijn ogen onnodig afwachtende houding die veel provincies en gemeenten momenteel aannemen rondom de stikstofproblematiek. „Bestuurlijk Nederland hangt in grote mate achterover.”

Johan Remkes tijdens een eerder coalitieoverleg over stikstof.

Johan Remkes tijdens een eerder coalitieoverleg over stikstof.

VVD-prominent Remkes is door het kabinet ingeschakeld om de stikstofproblemen in kaart te brengen. Door een gerechtelijke uitspraak over stikstof zijn veel bouw- en infraprojecten door overheden stilgelegd.

Remkes stelt echter dat het in een ’stevig aantal gevallen’ helemaal niet nodig is om te wachten op nationale maatregelen. „Veel vergunningsprocedures moeten weer gewoon in de hand worden genomen”, zei de voorzitter van de adviescommissie die zich buigt over de stikstofcrisis. „Er liggen op dit moment dingen stil die strikt genomen helemaal niet stil hoeven te liggen.”

Ook op de lijst van 18.000 bouwprojecten die in gevaar zouden zijn gekomen door de stikstofcrisis heeft Remkes wat aan te merken. Volgens de oud-minister is over meerdere projecten nog helemaal geen eindbesluit genomen.

Maximumsnelheid

De commissievoorzitter vindt dat het kabinet nu moet werken aan maatregelen: „Als het kabinet er nu niet mee begint, verlies je tijd.”

Remkes erkende verder dat het verlagen van de maximumsnelheid niet overal helpt om de stikstofdepositie in Natura 2000-gebieden te verlagen. „Dat hangt af van welk natuurgebied het is en wat de afstand van de weg tot de natuur is.”

Over het pleidooi voor een noodwet van werkgeversorganisatie VNO NCW is hij ronduit negatief: „Dat lost helemaal niets op. Dat is echt je kop in het zand steken.”

Boeren

Remkes maakte verder bekend dat hij voor de jaarwisseling met een tussenadvies komt over bemesting en beweiding. Vooral dat laatste onderwerp ligt gevoelig. Al jarenlang wordt er druk op boeren gezet om koeien weer in de buitenlucht te laten grazen. Maar juist deze weidegang zorgt voor meer stikstof in de natuur.