Nieuws/Binnenland
856727035
Binnenland

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen iets verder toegenomen

ROTTERDAM - In Nederlandse ziekenhuizen liggen inmiddels 2374 mensen met Covid-19. In Duitsland liggen ook nog twee coronapatiënten uit Nederland in het ziekenhuis. Het totale aantal opgenomen coronapatiënten komt daarmee op 2376, 18 meer dan een dag eerder, becijfert het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS). Het RIVM meldde later dan normaal dat er het afgelopen etmaal 8.123 positieve tests bij zijn gekomen, maar dat cijfer is vertekend door een storing.

Van de ziekenhuispatiënten met Covid-19 liggen er 545 op de intensive care, onder wie de twee mensen die naar het Duitse Münster zijn gebracht. Dat is een stijging van 16 ten opzichte van dinsdag.

Volgens het centrum zijn de laatste 24 uur 35 patiënten overgeplaatst van de ene regio naar de andere, vijf meer dan dinsdag. Het verplaatsen gebeurt om de druk zoveel mogelijk over ziekenhuizen in het land te verspreiden. Van de patiënten die werden overgeplaatst, liggen er drie op de ic. Ook binnen regio’s worden patiënten overgeplaatst, maar daarover rapporteert het landelijke centrum niet.

Longvirus

Mensen die ziek zijn geworden door het virus vormen de meerderheid van alle Nederlandse patiënten die momenteel op de ic’s liggen. Dat zijn er nu in totaal 1006, inclusief de twee coronapatiënten in Duitsland.

Ziekenhuizen werken aan uitbreiding van hun intensivecarecapaciteit. Die gaat naar 1350 bedden. In noodgevallen kan dat aantal verder stijgen tot 1700.

Storing bij coronacijfers RIVM

Er werden het afgelopen etmaal 8.123 mensen positief getest, en mogelijk meer. Maar door een storing is er een vertekend beeld ontstaan. Het cijfer is aanzienlijk lager dan de drie voorgaande dagen, toen het RIVM iets meer dan 10.000 besmettingen meldde.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) publiceert de ruwe gegevens dagelijks rond 14.15 uur. Woensdag liep dat uren vertraging op.

In de afgelopen zeven dagen zijn bijna 67.000 nieuwe besmettingen gemeld. Sinds het begin van de uitbraak zijn iets meer dan 320.000 mensen in Nederland positief getest.

Diverse nieuwsmedia gebruiken de ruwe data van het RIVM om uit te rekenen hoeveel positieve tests, ziekenhuisopnames en sterfgevallen afgelopen etmaal zijn doorgegeven aan het RIVM.

Afgelopen zaterdag was er ook een storing. Die trof het systeem waarmee regionale gezondheidsdiensten hun informatie doorgeven aan het RIVM. Daardoor viel het aantal meldingen lager uit dan zonder storing het geval zou zijn geweest.