Nieuws/Buitenland
856872
Buitenland

EU wil in toetredingssteun Turkije snoeien

BRUSSEL - De EU-leiders willen dat de Europese Commissie ,,kritisch gaat kijken” naar de financiële steun die Turkije krijgt ter voorbereiding van het EU-lidmaatschap. Dat geld zou misschien beter naar maatschappelijke organisaties gaan die zich bezighouden met zaken als mensenrechten in plaats van de Turkse regering, zei premier Mark Rutte na de eerste dag van de EU-top in Brussel.

Tijdens het diner bespraken de 28 op verzoek van bondskanselier Angela Merkel de betrekkingen met Turkije. Volgens haar gaat het met de democratische ontwikkelingen in het land ,,de verkeerde kant op.” Ze wil dat de middelen die Ankara ontvangt voor politieke en bestuurlijke hervormingen om aan de normen van de EU te voldoen, worden ingekrompen.

Volgens Rutte liggen de onderhandelingen volledig stil. ,,Ze zijn comateus en dat gaat niet veranderen.” Hij zei dat het goed is dat de commissie bekijkt of het geld anders kan worden aangewend, ,,en dat heeft ook gevolgen voor de hoogte". Er is echter geen steun voor het Nederlandse voorstel om helemaal de geldkraan dicht te draaien, zei hij.