Nieuws/Buitenland

Rohingya-kinderen ook in Bangladesh bedreigd

ANP

DHAKA - Kinderen van gevluchte Rohingya-moslims uit Myanmar worden ook in het naburige Bangladesh door grote gevaren bedreigd, zoals wanhopige levensomstandigheden en ziektes. Er moet bescherming voor hen en hun familie komen en steun voor een veilige, vrijwillige en waardige terugkeer, stelt UNICEF, het kinderfonds van de Verenigde Naties.

ANP

De vluchtelingen hebben verschrikkingen gezien ,,die geen kind ooit zou mogen zien'', aldus UNICEF-directeur Antony Lake. Naast voedsel, veilig water, sanitaire voorzieningen en vaccinaties hebben ze hulp nodig bij het verwerken van alles wat ze hebben moeten verdragen.

Sinds eind augustus zijn meer dan 500.000 Rohingya in het zuiden van Bangladesh aangekomen, van wie ruim de helft kinderen. Ze zijn gevlucht uit angst voor aanvallen van het leger op hun dorpen.

In Bangladesh verblijven de meeste vluchtelingen in overvolle, onhygiënische en geïmproviseerde omstandigheden, waarin niet wordt voldaan aan fundamentele levensbehoeften. Edouard Beigbeder, directeur van UNICEF in Bangladesh, zegt nu al de ,,vreselijke gevaren'' te zien waarmee de kinderen te maken krijgen. Veel jonge kinderen zijn ernstig ondervoed, basiszorg voor moeders en baby's ontbreekt en steun voor traumaverwerking is hard nodig. Daarnaast kunnen kinderen en jongeren in de chaos ten prooi vallen aan mensensmokkelaars en ,,anderen die mogelijkheden zoeken om ze uit te buiten'', aldus UNICEF.

Lees meer over