Nieuws/Binnenland
857138063
Binnenland

Hevige wateroverlast treft Hilversum

Amsterdam - In Hilversum zette een wolkbreuk het Mediapark blank. Volgens de brandweer staat er een flinke laag water op een aantal straten en parkeerplaatsen van het complex. In het hoofdgebouw van de NPO valt de schade mee, laat een woordvoerder weten. „Via de achterkant is wel het een en ander nat geworden. Maar dat zijn we nu aan het opdweilen en droogzuigen.”

In de omgeving van Hilversum viel er volgens Weeronline 75 millimeter water in enkele uren. Dat is evenveel als normaal gesproken in een maand valt.

„Het water stroomde naar binnen”, vertelt een medewerker van het BNNVARA-gebouw die buiten een sigaretje staat te roken. „Het was net een riviertje.” In mum van staat stond de benedenverdieping helemaal blank.. „We mochten de lift uit voorzorg niet gebruiken”, reageert een andere collega.

„We zijn helemaal ondergelopen”, bevestigt woordvoerder Gert-Jan Hartlief. „Het werd vanmiddag plotseling zwart: een echte wolkbreuk.” In de kelder die gedeeld wordt met de NTR zijn vooral vergaderzalen en spreekkamers. De ruimtes zijn voorlopig niet beschikbaar. Over schade is nog niets bekend. „De boel moet nu eerst leeggepompt worden”, aldus Hartlief.

Bezems

Rond een uur begon het hevig te regenen, vertelt een medewerker van United. Drie collega’s vegen met bezems het water naar buiten. Het bedrijfspand bij de ingang van het Mediapark liep onder. Op het hoogtepunt stond er zo’n vier centimeter water in de bedrijfsloods. De zware regenbui hield zeker een uur aan.

Ook bij de NPO en de NOS stroomde er water naar binnen, vertelt een NPO-medewerker die met gele laarzen voor de ingang van het gebouw staat. „Zo extreem heb ik het nog nooit meegemaakt.” „Er is water aan de achterzijden naar binnen gelopen, en dat hebben we opgedweild”, bevestigt NPO-woordvoerder Marcel Frost. Grote schade bleef uit.

In Loosdrecht is een Burgernet-melding verstuurd waarin wordt gewaarschuwd voor drijvende putdeksels:

Meer dan een maandsom regen in Epe

Op verschillende andere plaatsen in het land zorgde het noodweer eveneens voor problemen. In Epe viel in korte tijd 46 millimeter neerslag, meldt Weeronline. Dat is meer dan een halve maandsom regen. Normaal valt in juli gemiddeld over het land 78 millimeter in totaal.

Naar verwachting krijgen in de loop van vrijdagmiddag meer plaatsen in het oosten van het land te maken met wateroverlast door de langzaam overtrekkende buien. Ook in de Randstad, het westen van Brabant, het Rivierengebied en de provincie Utrecht zijn flinke onweersbuien actief.

Boven het IJsselmeer werd een waterhoos gesignaleerd. Dat is een trechtervormige slurf onderaan een wolk, veroorzaakt door snel draaiende luchtbewegingen, die water opzuigt.

Op Twitter circuleren veel beelden van wateroverlast in het BNNVARA-gebouw te Hilversum: