857417
Nieuws

Jan van Vlijmen twijfelt over cassatie

Jan van Vlijmen, de hoofdverdachte in de omvangrijke vastgoedfraudezaak ’Klimop’, overweegt zich neer te leggen bij zijn veroordeling tot zeven jaar gevangenisstraf.

De voormalige directeur van Bouwfonds kreeg in hoger beroep een veel zwaardere straf dan in eerdere aanleg. Het hof legde gisteren een celstraf van zeven jaar op, terwijl Van Vlijmen bij de rechtbank slechts vier jaar cel kreeg.

Toch overweegt Van Vlijmen zich bij deze straf neer te leggen. „De uitspraak van het hof is hard, maar past in dit tijdsgewricht”, aldus zijn advocaat Willem Koops tegen deze krant. „Mijn cliënt beraadt zich op de vraag of cassatie echt noodzakelijk is. De zaak loopt al bijna acht jaar. Het verlangen het boek dicht te doen is groot.”

Ook andere verdachten kregen gisteren een zwaardere straf. Een notaris die eerder tot vijf maanden cel was veroordeeld, kreeg nu vier jaar. Hij liet zich voor €450.000 omkopen en werkte mee aan het witwassen van €10 miljoen.

Een voormalig directeur van het Philips Pensioenfonds heeft vrijdag vijf jaar cel gekregen, terwijl de rechtbank hem eerder tot vier jaar had veroordeeld. Volgens het hof heeft hij zich voor miljoenen laten omkopen, geld witgewassen en zijn werkgever opgelicht.

In het hoger beroep stonden in totaal vijftien verdachten terecht.

Het Openbaar Ministerie (OM) toonde zich tevreden. Volgens het OM blijkt uit de fors hogere straffen dat witteboordencriminaliteit niet wordt getolereerd, maar juist hard wordt bestraft.