Nieuws/Buitenland
857485
Buitenland

Syrië zet hulpverleners land uit

De regering van Syrië heeft drie hulpverleners van de Verenigde Naties het land uitgezet zonder daarvoor een reden te geven. Zij werkten voor OCHA, de hulporganisatie van de VN, en één voor het kinderfonds Unicef. Dat hebben de twee organisaties laten weten. De Syrische regering was niet bereikbaar voor commentaar.

De maatregel van de Syrische regering komt op een gevoelig moment. VN-bemiddelaar Staffan de Mistura komt zaterdag in Damascus aan om met de regering te praten over zijn voorstel om de bombardementen op de stad Aleppo zes weken te staken. De Unicef-medewerker was betrokken bij de zorg voor kinderen in Aleppo.

De woordvoerder van OCHA zei bijzonder bezorgd te zijn. De twee medewerkers die Syrië moeten verlaten, werken nauw samen met oppositiebewegingen om dringend noodzakelijke humanitaire goederen bij mensen te krijgen. De VN zeggen dat zeker 212.000 mensen opgesloten zitten. Meestal is het regeringsleger daarvoor verantwoordelijk, maar soms ook de oppositie tegen het bewind van president Bashar al-Assad.