Nieuws/Buitenland
857494
Buitenland

Sluiting veiligheidsministerie VS voorkomen

De Amerikaanse Senaat heeft vrijdag ingestemd met een wetsvoorstel waardoor het ministerie van Binnenlandse Veiligheid tot eind september van geld verzekerd is. Het ministerie, dat na de aanslagen in Washington en New York van 11 september 2001 werd opgericht, dreigde wegens gebrek aan geld om middernacht te moeten sluiten. Vele ambtenaren zouden daardoor thuis moeten blijven.

Naar verwachting zal het Huis van Afgevaardigden proberen de termijn van ruim zeven maanden waarin de financiering van het ministerie verzekerd is, tot drie weken terug te brengen. In het wetsvoorstel staat namelijk niets over het plan dat president Barack Obama in november presenteerde. Daardoor krijgen bijna vijf miljoen illegalen in de Verenigde Staten de kans in het land te blijven. De Republikeinen in het Huis willen de financiering van het ministerie koppelen aan een herziening van Obama's plan.

Het gevecht over de financiering van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid is het eerste over een begrotingsmaatregel, sinds de Republikeinen in zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat de meerderheid hebben.