Nieuws/Binnenland

Opnieuw omstreden VVD'er opgestapt

VVD'er Mark Verheijen is niet het eerste liberale Kamerlid dat deze kabinetsperiode ongepland en onvrijwillig de Tweede Kamer verlaat. Matthijs Huizing en Johan Houwers gingen hem voor.

De VVD besloot in mei 2013 tot een aanscherping van de eigen integriteitsregels nadat VVD-bestuurders als de Noord-Hollandse gedeputeerde Ton Hooijmaijers en de Roermonds ex-wethouder en Senator Jos van Rey in opspraak waren geraakt. Hooijmaijers is inmiddels veroordeeld voor omkoping en witwassen, Van Rey wordt vervolgd voor corruptie.

Sinds die aanscherping is Verheijen het derde VVD-Kamerlid dat opstapt omdat zijn integriteit in het geding is. Verheijen trekt zijn conclusies na een rapport van de integriteitscommissie van de VVD, waarin werd vastgesteld dat Verheijen heeft gehandeld „in strijd met het integriteitskader van de VVD”.

Johan Houwers was deze kabinetsperiode het eerste VVD-Kamerlid dat moest opstappen. Hij deed dat in juli 2013 nadat aangifte tegen hem was gedaan wegens valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen, waarna de Rijksrecherche een onderzoek instelde. Het Kamerlid uit Winterswijk zou bij het afsluiten van zijn hypotheek onjuiste inkomensgegevens hebben verstrekt.

Houwers ontkende de beschuldigingen en wilde eigenlijk niet opstappen, maar verliet de Kamer onder grote druk van zijn fractievoorzitter Halbe Zijlstra. Die zei bij Houwers' vertrek nog dat hij terug kan keren als Kamerlid als het onderzoek van de Rijksrecherche hem vrijpleit. Houwers wacht nog altijd op bericht van het Openbaar Ministerie of hij daadwerkelijk vervolgd wordt.

Matthijs Huizing was in december 2013 de tweede VVD'er die het Binnenhof moest verlaten. Hij deed dat omdat hij eerder was aangehouden met te veel drank op achter het stuur. Omdat hij het eens was met de VVD-lijn dat „juist volksvertegenwoordigers van onbesproken gedrag moeten zijn”, maakte Huizing zelf een einde aan zijn Kamerlidmaatschap.

Er is wel een groot verschil tussen Houwers en Huizing enerzijds en Verheijen anderzijds, dat de kwestie voor de VVD alleen maar pijnlijker maakt. Houwers en Huizing waren relatieve backbenchers, terwijl Verheijen bij de verkiezingen in 2012 nog werd gepresenteerd als hoogste nieuwkomer op de kandidatenlijst. De nog jonge (38) Verheijen was de afgelopen anderhalf jaar veel meer dan een backbencher. Hij had als gedeputeerde in Limburg en waarnemend partijvoorzitter al carrière gemaakt en werd binnen de VVD beschouwd als een politiek talent.