Nieuws/Binnenland
857818
Binnenland

Ook senioren in de kreukels door tablet

Betekende RSI vroeger vooral een muisarm, nu zijn dat een tablet-nek en smartphone-pols, veroorzaakt door het toenemende gebruik van mobiele apparaten in de afgelopen jaren. Ook senioren hebben inmiddels de tablet en smartphone omarmd en lopen daardoor risico op spier- en gewrichtsklachten. Dat blijkt uit onderzoek van SeniorWeb. Zo'n 14% van de senioren met een mobiel apparaat kampt met klachten of pijn door het gebruik hiervan.

In 2011 gebruikte 75% van de senioren nog een vaste computer, in 2014 is dit nog maar 61%. Terwijl het gebruik van tablets in dezelfde periode van 5% naar maar liefst 56% is gestegen! Inmiddels gebruiken ook vier op de tien vijftigplussers een smartphone en een kwart een e-reader.

'Logisch'

Deze apparaten worden steeds vaker en ook voor langere tijd gebruikt. Maar vaak niet op een verantwoorde manier, wat tot klachten kan leiden. Dit geldt zowel voor jongeren als ouderen. De meeste senioren (63%) blijken dagelijks meer dan 1 uur actief te zijn op hun tablet en/of smartphone en 27% is dat meer dan 2 uur. Een kleine groep respondenten (5%) gebruikt deze apparaten zelfs meer dan 4 uur per dag. Zij lopen dan ook het grootste risico op lichamelijke klachten.

Senioren ervaren vooral klachten/pijn door het gebruik van de tablet (13%). Het gebruik van smartphones geeft wat minder vaak klachten (5%), waarschijnlijk omdat men deze minder intensief gebruikt. Respondenten geven aan met name last van nek (58%) en schouder (44%) te hebben, gevolgd door pols (33%) en hand/vinger (29%).

Volgens ergonomen is de vermoeidheid en overbelasting in juist deze lichaamsdelen heel logisch. Want vaak zit, of hangt, men op de bank met het hoofd voorovergebogen naar het scherm te kijken. Daarbij houdt men veelal de tablet of smartphone in de ene hand, terwijl men met de andere hand druk aan het swipen en tikken is op het scherm. Deze houding in combinatie met het urenlange gebruik kan leiden tot de nieuwe RSI-klachten: tablet-nek en smartphone-pols.

De genoemde cijfers komen naar voren uit drie verschillende onderzoeken die de afgelopen jaren onder SeniorWeb-leden zijn gehouden; respectievelijk 2.087 (2011), 2.378 (2014) en 694 (2015) personen van 50 jaar en ouder werkten hier aan mee.