857833
Binnenland

Vrouwen meest tevreden met ruggenprik

Vrouwen die bij de bevalling een ruggenprik krijgen zijn tevredener over hun pijnstilling dan vrouwen die remifentanil, een morfineachtige pijnstiller, gebruiken. Dat publiceert Liv Freeman, gynaecoloog in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), in het British Medical Journal.

Van mei 2011 tot oktober 2012 werden in vijftien Nederlandse ziekenhuizen ruim 1400 zwangere vrouwen verdeeld over twee groepen. In geval van verzoek om pijnstilling kreeg de ene groep de morfineachtige pijnstiller via een zelf te besturen pompje en de andere groep een ruggenprik. Vervolgens werd deze vrouwen na toediening meerdere keren gevraagd een cijfer te geven aan de mate van pijn die zij hadden en aan de mate waarin zij tevreden waren met de pijnstilling.

Vrouwen die de ruggenprik kregen, hadden gemiddeld minder pijn en bleken tevredener met hun pijnstilling. In de twee groepen kwamen evenveel baby's gezond ter wereld en moesten evenveel baby's opgenomen worden, dus de methode van pijnstilling beinvloedt de uitkomst van de zwangerschap niet.

Volgens gynaecoloog Liv Freeman tonen de resultaten aan dat ziekenhuizen remifentanil niet zomaar als een gelijkwaardige vervanger van de ruggenprik moeten zien. "Zorgverleners moeten zich er bovendien van bewust zijn dat bij het gebruik van dit middel serieuze ademhalingsproblemen kunnen optreden."