Nieuws/Binnenland
857915
Binnenland

Horroruil maakt veel meer slachtoffers

Gehandicapten doodsbang voor oehoe

De horror-uil die Purmerend in zijn greep houdt, heeft veel meer slachtoffers gemaakt dan tot nu toe werd gedacht. Er zijn inmiddels zeker vijftien begeleiders en verstandelijk gehandicapte cliënten van zorginstelling de Prinsenstichting aangevallen. Mogelijk gaat het zelfs om tientallen.

Veel cliënten durven de straat niet meer op. ''En het dagelijkse ommetje is juist zo belangrijk voor hen'', zegt woordvoerder van de Prinsenstichting Marianne Bommels.

Iedereen die wordt aangevallen door de uil, raakt tot bloedens toe gewond. ''Het dier heeft zulke enorme klauwen, dat er al verwondingen ontstaan als 'ie op je hoofd gaat zitten'', aldus Bommels. Veel cliënten van de zorginstelling moesten al langs de eerste hulp voor een tetanusprik.

Traumatiserend

Volgens de zegsvrouw loopt de situatie aardig uit de hand. ''Onlangs werd een meisje met down aangevallen. Dat kind zag hoe de uil eerst haar moeder greep en vervolgens op haar af kwam. Dat is natuurlijk erg traumatiserend.''

Waar de uil vandaan komt, is niet duidelijk. Bommels: ''Er gaan verhalen rond dat het dier in gevangenschap leefde, maar ik kan daar niets over zeggen.'' Het dier zou overigens vorig jaar ook al voor onrust hebben gezorgd.

De Rabobank in Purmerend deelde woensdag paraplu's uit om cliënten en medewerkers van de instelling wat meer zelfvertrouwen geven tijdens de dagelijkse wandelingen. ''Of dat helpt is nog even afwachten'', zegt Bommels. De gemeente neemt stappen om de agressieve oehoe te vangen.

De uil is inmiddels wereldnieuws. Onder meer BBC en The Guardian maakten al melding van het agressieve beest.