Nieuws/Buitenland
858009461
Buitenland

Verdwaalde jongen (17) overleeft ijskoude nacht in zelfgemaakte sneeuwgrot

De sneeuwgrot die de jongen maakte.

De sneeuwgrot die de jongen maakte.

Een 17-jarige jongen die afgelopen weekend met vrienden een tochtje op een sneeuwscooter aan het maken was in de buurt van de Canadese plaats 100 Mile House, raakte de groep kwijt en verdwaalde. Daardoor moest hij noodgedwongen een nacht in de vrieskou doorbrengen.

De sneeuwgrot die de jongen maakte.

De sneeuwgrot die de jongen maakte.

De jongen deed meerdere pogingen om de weg terug te vinden, maar dat mislukte. „Toen hij besefte dat hij niet wist waar hij was, zette hij zijn sneeuwscooter in een open gebied neer”, aldus James Seeley van South Cariboo Search and Rescue tegenover CTV. „Daarna ging hij zelf naar een plek met bomen en maakte daar een sneeuwgrot, zodat hij beschermd was tegen de kou en de wind.”

Zijn vrienden konden hem na een korte zoektocht niet vinden en schakelden hulp in via een satelliettelefoon. „Ze zagen het snel donker worden en wisten dat het hen niet ging lukken om hun vriend te vinden.”

Een zoekteam wist de jongen na enkele uren te vinden. „Toen de leden van ons zoekteam bij hem waren, zat hij in zijn schuilplaats met water en eten. Deze jongen heeft onze taak wat gemakkelijker gemaakt door op één plaats te blijven en doordat hij wat survivalkennis had”, aldus Seeley. „Iedereen heeft alles goed gedaan, ze waren slim bezig.”

De temperatuur kan in het gebied in de nacht dalen tot -15.