858653
Binnenland

Hoe gezond ben jij? Check het online!

Artsen en gezondheidsfondsen komen met een nieuwe gezondheidstest die mensen moet bewegen tot een gezondere levensstijl en verzuim op de werkvloer doet afnemen.

Eet je gezond genoeg en hoe zit het met de buikomvang? Er zijn al allerlei verschillende gezondheidstesten, maar vandaag lanceert kennisinstituut Niped een breedgedragen Persoonlijke Gezondheidscheck. Door samenwerking met huisartsverenigingen, de hartstichting, de nierstichting, het longfonds, bedrijfsartsen en het diabetesfonds is er een wetenschappelijke basis voor de gratis online gezondheidstest. Uit de test volgt een beoordeling en een advies om de huisarts te bezoeken, eetgedrag aan te passen of naar je cholesterol te kijken.

Risicogroep door naar huisarts

„De belangrijkste winst is dat mensen na deze test zelf aan de slag gaan met hun gezondheid”, zegt Coen van Kalken van het Niped. De test is al uitgevoerd door personeel van bedrijven als IBM en T-Mobile en 60 procent ging achteraf actief aan de slag met gezondheid. Een op de tien krijgt een indicatie voor aanvullend onderzoek naar bloed of urine of een bezoek aan de huisarts.

„Maar dit zorgt niet voor een stormloop op de huisartsenpraktijk”, zegt Rob Dijkstra, voorzitter van het Nederlands Huisartsen Genootschap. „Die 10 procent in een hoge risicogroep willen we juist zien. Denk aan iemand met een hoge bloedsuikerspiegel. Zonder zo’n test blijven mensen ermee doorlopen, met het risico op allerlei complicaties.”

Testen tegen verzuim

De gezondheidstest is gratis. Maar voor aanvullende modules, zoals een bloedtest, dient wel betaalt te worden. Werkgevers kunnen hier Gezondbonnen voor beschikbaar stellen en die zijn fiscaal aftrekbaar. De kosten, ongeveer 100 euro, krijgt een werkgever er volgens Van Kalken uit door besparingen van 600 à 700 euro van verzuimreductie. Ook twee grote zorgverzekeraars hebben de vergoeding hiervoor in werkgeverscollectiviteiten opgenomen.

Bedrijfsarts Remi Severeijns ziet in de test het middel om meer aan preventie van ziekte en verzuim te kunnen doen. „De laatste jaren kwamen wij bedrijfsartsen vaak pas in actie als sprake was van verzuim. Bij grote bedrijven als Shell zijn zulke testen al wel gebruikelijk, maar in heel veel organisaties gebeurt het niet. Overlegorgaan Sociaal Economische Raad (SER) heeft in 2014 opgeroepen tot meer preventie binnen bedrijven en daar voorziet de gezondheidscheck goed in.