Nieuws
858792
Nieuws

Miljoenen naar Fries AppMachine

Het Friese AppMachine heeft $15,2 miljoen (€13,4 miljoen) aan Amerikaanse investering ontvangen van Endurance International Group. Daarmee begint het de uitrol van dit platform voor zelfbouw-apps in het mkb.

In ruil voor de investering krijgt het aan de Nasdaq genoteerde Endurance 40% van AppMachine. De Amerikanen hebben een optie op meer. Endurance levert aan 3,8 miljoen bedrijven ’webhosting’, de diensten met datacenters en het beheer van websites, in het Amerikaanse midden- en kleinbedrijf.

Lego-blokken

Met het pakket van AppMachine kunnen ook consumenten zonder programmeerkennis hun eigen app als lego-blokken in elkaar zetten. Inmiddels hebben zo’n 150.000 mensen de app gebruikt.

Oprichter Siebrand Dijkstra gebruikt het kapitaal voor AppMachine om de software sneller te ontwikkelen en de uitrol van de app te versnellen naar zo’n vier miljoen klanten. Buiten de VS heeft Endurance klanten in ondermeer Brazilië, Groot-Brittannië, India en China.

Appstore overslaan

Daarnaast werkt het bedrijf aan nieuwe webapps, eveneens voor het Amerikaanse netwerk van Endurance. De software van AppMachine kan van een standaard website een webapp maken. Die is in alle browsers te openen.

In de praktijk betekent het dat bedrijven hun app niet meer in de Appstore van Apple hoeven te zetten. Het programma slaat bovendien de nu voor bedrijven ingewikkelde en soms dure ombouw naar een app over.

Uitnodiging via LinkedIn

„De Amerikanen vielen voor onze eenvoud; we werken niet met allerlei buttons, programmeerregels en procedures. We werden in de Verenigde Staten aanvankelijk wel totaal genegeerd, hoewel ze het product goed vonden. Pas toen we een kantoor openden in San Francisco werd de markt daar enthousiast. En uiteindelijk kwam de uitnodiging van Endurance gewoon via LinkedIn binnen”, zegt directeur Dijkstra.

Dijkstra richtte AppMachine vier jaar geleden op. Hij maakte eerder naam met startup QNT, voor netwerkcommunicatie bij 3800 bedrijven, en Schoolmaster met administratie software voor het onderwijs. Volgens de Fries wordt dat nog altijd door 80% van de scholenmarkt gebruikt. Bij AppMachine werken achttien ontwikkelaars. Dat aantal wordt de komende tijd sterk uitgebreid, aldus serieondernemer Dijkstra.

Uitbreiding in Friesland

Die uitbreiding gebeurt vooral in Heerenveen. „Ik zie geen reden om uit Friesland Valley te vertrekken. We worden inderdaad steeds meer een Amerikaans bedrijf, maar de ontwikkeling blijft in Nederland. Met dit geld kunnen we meer goed technisch talent aan ons binden.”

 

Nieuw op DFT!

DFT Avond

Elke werkdag om 20.00 uur automatisch in uw mailbox.

Meld u hier aan

of

Lees hier de laatste editie