Nieuws/Buitenland
858836
Buitenland

Netanyahu in verlegenheid

Premier Netanyahu van Israël heeft zijn eigen inlichtingendienst tegengesproken toen hij in 2012 voor de Verenigde Naties waarschuwde dat Iran minder dan een jaar verwijderd was van de productie van een atoombom.

Dat blijkt uit berichten van inlichtingendiensten die zijn gelekt aan Al-Jazeera. De Mossad concludeerde destijds dat Iran ’geen activiteiten onderneemt die nodig zijn om een kernwapen te produceren’.

De timing van de onthulling is saillant omdat Netanyahu volgende week een omstreden speech zal houden voor het Amerikaanse Congres. Daarin zal hij naar verwachting waarschuwen voor een nucleair Iran en aandringen op nieuwe sancties. De toespraak heeft tot hoogoplopende spanningen met president Obama geleid.

De Verenigde Staten en Iran voeren momenteel in Genève overleg over een nucleair akkoord, waarvan de hoofdlijnen eind volgende maand vast moeten liggen. Er is ook buiten Israël kritiek op het overleg omdat president Obama inzet om de nucleaire capaciteiten van Iran te beheersen in plaats van weg te nemen. De Israëlisch minister van Defensie Ja’alon waarschuwde gisteren nog voor het ’apocalyptische’ regime in Teheran.

De speech die Netanyahu ruim twee jaar geleden voor de VN hield, verwierf met name faam door de tekening van een bom die hij had meegenomen. Daarop liet hij met een rode lijn zien hoe dicht Iran is bij de vervaardiging van een kernwapen. De Mossad stelde toen echter dat Iran ’niet klaar is’ om uranium te verrijken tot een percentage dat noodzakelijk is voor een atoombom.

De gelekte kabels bevatten voornamelijk communicatie tussen de Zuid-Afrikaanse inlichtingendienst en haar buitenlandse tegenhangers. Daaruit blijkt verder onder meer dat de CIA heeft geprobeerd contact te leggen met Hamas, ondanks een Amerikaans verbod daarop.