Nieuws/Buitenland
858839
Buitenland

Beruchte Belg (68) gewond in Syrië

Sjeik Bassam Ayachi staat in België bekend als de oudste Syriëstrijder uit het land. De 68-jarige man blijkt bovendien een doorbijter; hij raakte maandag zijn arm kwijt bij een ontploffing maar zwoer door te strijden, meldde Het Laatste Nieuws.

Ayachi genoot jarenlang aanzien als boegbeeld van de moslimextremisten in België. Tegelijk kwam hij vaak in beeld in terreuronderzoeken bij onze zuiderburen. Maar in tegenstelling tot vele medestanders sloot hij zich niet aan bij IS (Islamitische Staat), maar bij een andere groepering.

Volgens een Brusselse medestrijder ging het maandag fout toen hij met Ayachi in een ambulance naar een apotheek reed om medicijnen te halen. ,,Ik zat achterin en daar was de klap niet zo zwaar. Maar toen we uitgestapt waren, zagen we de sjeik daar liggen zonder rechterarm. Hij is onmiddellijk naar een ziekenhuis overgebracht en laat weten dat hij Allah dankbaar is. Hij zegt dat hij nog een andere arm heeft en zal blijven strijden tot zijn Heer hem roept'', aldus Mohammed Chourouhou op Facebook.