Nieuws/Buitenland
858848
Buitenland

Bachmann terug als Pegida-leider

Een foto waarop Lutz Bachmann als Hitler poseerde, nekte de Pegida-leider eind januari nog. Maar Bachmann is terug aan het hoofd van de Duitse beweging, zo is te lezen op de Facebook van Pegida.

Bachmann, een meermaals veroordeelde crimineel die voorwaardelijk vrij is, leidde de organisatie tijdens de stormachtige groei eind vorig jaar. In bakermat Dresden protesteerden tienduizenden mensen tegen islamisering van het Avondland (Europa). Maar een Facebookfoto waarop Bachmann poseerde met Hitlerkapsel en -snor zorgde voor onrust binnen de anti-islambeweging. Ook ontstond er ophef over uitlatingen van Bachmann op zijn Facebookpagina over buitenlanders. Hij bestempelde ze als vee, tuig en vuilnis.

Bachmann moest in januari het veld ruimen en sindsdien trokken de betogingen minder en minder deelnemers. De Pegidabeweging lijkt hem te hebben vergeven en heeft „bij geheime stemming” Bachmann weer aangesteld als een van de drie leiders van de organisatie.

Maandagavond betoogde Pediga weer in Dresden. Daar waren volgens schattingen van de politie zo'n 5000 mensen bij aanwezig. Ook Bachmann verscheen op het podium: hij riep de demonstranten op het Duitse volkslied te zingen. De menigte gaf daaraan gehoor.

Ook in andere Duitse steden protesteerden mensen namens zusterorganisaties van Pegida. In Leipzig, Chemnitz, Magdeburg en Frankfurt betoogden enkele honderden mensen. Ook waren er tegendemonstraties, waarvan de grootste in Frankfurt. Zo'n duizend mensen lieten weten het niet eens te zijn met de standpunten van Pegida.