Nieuws
858850
Nieuws

Pikante kieswijzer is hit

Tijdens de aankomende Provinciale Statenverkiezingen is het uiterlijk van politici belangrijker dan ooit. Een stemwijzer die alleen draait om de looks van de kandidaten is een gigantische hit op internet.

De zogeheten ‘Stemtinder’ werd in minder dan een dag tijd al 30.000 keer geraadpleegd. Met behulp van de bijzondere kieswijzer, een parodie op de populaire datingapp Tinder, worden de kandidaat-Statenleden uitsluitend beoordeeld op hun looks. Gebruikers zien na het kiezen van een provincie slechts voornaam en profielfoto’s van de kandidaten. Partijnamen en andere inhoudelijke berichten ontbreken.

Een aantrekkelijke foto kan wel degelijk het verschil maken bij het nemen van een beslissing in het stemhokje, aldus imagodeskundige Zabeth van Veen. Foto’s zijn volgens haar beeldbepalend. „Iedereen kijkt altijd eerst naar een foto. Je kunt het vergelijken met het dagelijks leven: chagrijnige types ontwijken we het liefst. Af en toe zie ik wel eens onfortuinlijke foto’s langskomen van Provinciale Statenleden. Ik hoop voor ze dat ze die niet op de site hebben geplaatst…”

Inhoud

De meeste schoonheden kunnen lachen om het opmerkelijke initiatief. „Maar ik hoop niet dat kiezers hier echt hun stem van laten afhangen”, zegt Pauline van Viegen (29) van de PvdA in Utrecht, die het zelf behoorlijk goed doet op internet.

Ook beauty Anne Doppen (26) van de Gelderse GroenLinks-afdeling ziet er de humor van in. „Het is een compliment om goed te scoren, maar aan de andere kant vind ik het teleurstellend om te zien dat het vaak alleen om je koppie gaat. Voor jongen vrouwen die hun inhoudelijke politieke boodschap aan de man willen brengen, is dat soms heel lastig.”

Onbereikbaar

Ayla Schneiders (25) van D66 in Utrecht is blij met de aandacht die ze krijgt, ook als dat puur vanwege haar uiterlijk is. „Wanneer dit een manier is om meer jongeren naar het stemhokje te trekken vind ik dat een goede ontwikkeling”, giechelt de Utrechtse schone.

De Stemtinder, een creatie van het NPO 3-programma Zondag met Lubach, scoorde meteen na de lancering op zondagavond zo goed dat de website een tijdje onbereikbaar was. De initiatiefnemers hebben naar eigen zeggen vooral goede reacties gehad. „Het lijkt erop dat het ontbreken van politieke standpunten net als in de echte wereld een ondergeschikte rol speelt.”