Nieuws/Binnenland
858861
Binnenland

'Harde kern AS Roma naar Rotterdam'

Radicale supporters van AS Roma maakt zich volgens de Romeinse politie op om naar Rotterdam te reizen. De politie in Rome vreest voor wraakacties van Italiaanse supporters na het optreden van Nederlandse hooligans in Rome vorige week. Dit heeft het Italiaanse persbureau ANSA maandagmiddag gemeld op gezag van bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek.

Onder de meer dan 2400 Italiaanse voetbalfans die donderdag voor de wedstrijd Feyenoord-Roma naar Rotterdam willen komen, zijn „diverse radicale groepen”. Italiaanse agenten die de supporters in de gaten houden, zijn in hoogste staat van paraatheid gebracht.

Een groot gedeelte komt via Schiphol naar Nederland. De verwachting is dat de supporters dan eerst Amsterdam intrekken en daarna per trein naar Rotterdam reizen.

De politie is volop bezig met de voorbereidingen om te voorkomen dat er een clash ontstaat tussen de politie en supporters, zoals vorige week in Rome het geval was.

De Nederlandse ambassadeur in Italië, Michiel den Hond, zal dinsdagavond een kleine delegatie boze Romeinen ontvangen. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dat bevestigd.

Den Hond zal spreken met enkele mensen van de organisatie genaamd 'Rome Schoon' (Roma Pulita). Die wil dat de Feyenoordsupporters de schade vergoeden van de vernielingen die ze vorige week aanbrachten in het centrum van Rome. De totale schade zou in de miljoenen lopen. Vooral de historische Barcaccia-fontein, onder aan de Spaanse Trappen, is lelijk beschadigd.

Roma Pulita wil dinsdag vanaf 18.00 uur een demonstratie houden voor de Nederlandse ambassade in Rome.